AUKCIJA U SOTHEBY'SU

150 tisuća funti za prvo izdanje Harryja Pottera

01.06.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Prvo izdanje Harryja Pottera iz 1997. godine na aukciji u poznatoj londonskoj kući Sotheby's dostiglo je cijenu od 150 tisuća funti

Nakon stotina milijuna prodanih primjeraka i serije iznimno profitabilnih filmova lako je zaboraviti da saga o mladom čarobnjaku Harryju Potteru nije bila unaprijed garantiran bestseler. Prvi roman iz sedmotomnog serijala 'Harry Potter i kamen mudraca' objavljen je 1997. godine te je trebalo neko vrijeme da mladi čitatelji otkriju magiju koja će ih držati godinama i od Harryja Pottera stvoriti svjetski književni i nakladnički fenomen.

Više od petnaest godina kasnije zato je prvo izdanje Harryja Pottera dostiglo nevjerojatnu cijenu od 150 tisuća funti! To se ovaj tjedan dogodilo u poznatoj londonskoj aukcijskoj kući Sotheby's u okviru programa 'First Editions, Second Thoughts'. Riječ je o knjizi koja sadrži i ilustracija koje je nacrtala JK Rowling, pa je na aukciji bilo prilično napeto.

Naime, cijena se povisivala i za 25 tisuća funti odjednom, a na kraju su u borbi za prvo izdanje Harryja Pottera ostala dvojica anonimnih kupaca, od kojih je jedan – preko telefona – ponudio 150 tisuća funti te na kraju i pobijedio.