LJETO UZ AUDIOKNJIGE

Besplatno poslušajte roman Tee Tulić, osvajačice tportalove književne nagrade

24.07.2024 u 17:20

Bionic
Reading

Dobitnik ovogodišnje tportalove nagrade, roman 'Strvinari starog svijeta' autorice Tee Tulić dostupan je u audioizdanju na platformi book&zvook, na kojoj se može besplatno slušati do kraja kolovoza.

Nastavak je to prakse koju smo otvorili s laureatkinjom Marijom Andrijašević, a zatim nastavili s prošlogodišnjom dobitnicom Magdalenom Blažević.

'Strvinari starog svijeta' tako su se pridružili više od stotinu dostupnih audioknjiga na platformi book&zvook, a ona je upravo predstavila novu verziju aplikacije. Knjige su sada i na početnom zaslonu razvrstane po kategorijama. Osim pretrage, nova verzija omogućuje njihovo sortiranje, a novi player ima nekoliko korisnih funkcijskih dodataka: tipku za slušanje u kretanju i sleep-timer za one koji se uspavljuju knjigama. U sekciji 'Moja audioteka' omogućeno je snalaženje u trajanju audioknjiga, a uz svaku sada stoji indikator napretka u slušanju. Nova verzija mobilne aplikacije book&zvook prati i njihov produkcijski iskorak: audioedicija domaćih pisaca u prijevodu na engleski jezik predstavlja se u dvojezičnoj verziji mobilne aplikacije. Verzija oznake 1.2.1 dostupna je na Google Play Storeu i Apple App Storeu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Matej Grgić

Audioizdanje romana nastalo je pod uredništvom nekadašnje novinarke Hrvatskog radija Ljubice Letinić i dramske tonske majstorice Lane Deban, s kojima smo nedavno opširno razgovarali, a u izvedbi glumice Lucije Šerbedžije. Glumica je povodom snimanja izjavila sljedeće: 'Bila mi je čast interpretirati roman Tee Tulić 'Strvinari starog svijeta'. Mislim da je apsolutno zaslužila tportalovu nagradu za roman godine. Uživala sam u njenom stilu pisanja jer je inovativan - igra se slikama koje slaže. Stil joj je dosta poetičan, njene rečenice naprosto klize stvarajući slike - ona se igra riječima. Ima i duhovitih elemenata, a likovi su fantastično oslikani. Emotivan je i duboko potresan. Preporučujem!'

Svoj osvrt na snimanje dala je i Letinić: 'I ove je godine pred nama zahvalan zadatak jer u medij zvuka prenosimo poetsku naraciju eteričnog i slikovitog romana, gotovo uronjenog u more, što je uvijek inspirativno za zvučni dizajn. No i ovdje će biti presudan glas Lucije Šerbedžije, njena izuzetna vještina nijansirane interpretacije kojom krajnje uvjerljivo oslikava emotivni prostor u kojem se odvija naracija nagrađenog romana. I dok je, s jedne strane, u formatu audioknjige glumcu možda jednostavnije izgraditi intimistički ugođaj kakav ovo štivo nosi, utoliko je zahtjevnije odrediti pravu dozu glumačke izvedbe. Na tom je izuzetno skliskom terenu Lucija napravila nekoliko maestralnih pirueta i četiri dvostruka aksla. Bit će to pravo ljetno osvježenje za ljubitelje dobre audioknjige.'

  • +50
Dodjela tportalove nagrade za najbolji roman 2024. Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić