kulturni vodič

Bogat kulturni tjedan: Moderna fotografija, balkanska psihodelija, crni talas i Macbeth kao farsa

30.09.2024 u 13:40

Bionic
Reading

Iz ovotjedne ponude izdvajamo dva koncerta, početak filmskog ciklusa, izložbu i kazališno gostovanje

Utorak, MSU

Trinaesto izdanje bijenalnog Međunarodnog festivala Organ Vida, što okuplja suvremene umjetni⁞ke koji rade u mediju fotografije i/ili u njezinom proširenom obliku, otvorena je prošlog tjedna u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu s četiri izložbe, među kojima je i centralna izložba finalist⁞a koji su svojim radovima odgovorili na temu festivala 'Trnci i leptirići' (Creeps and Butterflies), a zadali su je kustos⁞a festivala Barbara Gregov, Lovro Japundžić i Lea Vene. Deset međunarodnih finalist⁞a odabrale su članice međunarodnog žirija, a čine ga kustosice: Nadine Isabelle Henrich, Danaé Panchaud, Ana Škegro i Organ Vida. Na natječaj je pristiglo 300 umjetničkih radova iz cijelog svijeta, a odabrani su radovi umjetnik⁞a: Tea Ala-Ruone, Huga Laportea, Clémence Elman, Julie Folly, Valerie Geissbühler, Annemarije Gulbe u suradnji s Annom Ansone i Krišjānis Elviksom, Zhao Qianma, Stacy Kranitz, Marianne Nardini i Mile Soporowske. Sve izložbe u MSU Zagreb ostaju otvorene do 3. studenog.

  • +4
13. Organ Vida Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Organ vida

Srijeda, Kinoteka

Početak nove sezone u Kinoteci posvećen je crnom talasu, filmskoj struji koja je obilježila jugoslavensku kinematografiju šezdesetih i ranih sedamdesetih. Riječ je o filmovima koji su bili formalno inovativni i sadržajno beskompromisni, zbog čega su izazvali velik interes međunarodne javnosti, no zbog svog kritičkog stava i pesimističnog pogleda na svijet često su se nalazili na udaru ideološke kritike, a neki od njih bili su povučeni iz distribucije i desetljećima nedostupni širem krugu gledatelja. Ciklus će kroz sedam cjelina i tridesetak naslova dočarati postepeno vrenje senzibiliteta unutar struje: modernističke i neorealističke otklone od socrealizma, propitivanje, a potom i rušenje mitova vezanih uz rat, revoluciju i socijalističkog novog čovjeka, pa sve do radikalnih i krajnje subverzivnih političkih satira kojima je ova struja doživjela vrhunac i potom službeno okončana. Raspored provjerite ovdje.

Izvor: Društvene mreže

Četvrtak, Močvara

Buzz’ Ayaz i The Cyclist Conspiracy pripremaju večer koja spaja drevne tradicije s modernom psihodelijom, stvarajući jedinstven glazbeni doživljaj. Oba benda donose jedinstvenu kombinaciju zvukova, spajajući staro i novo u glazbeno putovanje koje nadilazi granice. Bend iz Nikozije na Cipru donosi svjež i uzbudljiv zvuk istočnomediteranske psihodelije. Pod vodstvom Antonisa Antonioua, poznatog po bendovima Monsieur Doumani i Trio Tekke, ovaj bend spaja rock, blues i anatolijske melodije s modernim elektroničkim elementima, stvarajući bogat glazbeni mozaik. The Cyclist Conspiracy je deseteročlani bend osnovan 2014. godine, čija glazba crpi inspiraciju iz Bizantskog Carstva, pustinjskih krajolika i misticizma Bliskog istoka. Njihova kombinacija psihodeličnog i turskog rocka vodi slušatelje na putovanje kroz vrijeme i prostor, istražujući dublje duhovne teme i simboliku. Ulaznice po cijeni od 16 eura mogu se nabaviti ovdje, a na ulazu će koštati 20 eura.

Izvor: Društvene mreže

Petak, ZKM

Redatelj Johan Simons i njegova sjajna glumačka ekipa pitaju se može li jedna od najkrvavijih tragedija Williama Shakespearea biti smiješna, ulaze u kompleksan izvedbeni proces i na kraju stvaraju briljantno kazalište. Simons zapravo tumači 'Macbetha' kao prototip kazališta apsurda. Upravo je to ono što je ova horor drama sa svim svojim nevjerojatnostima te sklonošću nadnaravnom i okrutno grotesknom oduvijek bila. Zamislivši je kao farsu, tragedija sjaji novim sjajem. Marina Galic, Jens Harzer i Stefan Hunstein igraju sve uloge i koriste brze prijelaze s jednog lika na drugi kao prilike za apsurdne gegove. Kao tužni klaunovi, oblače kostime različitih Shakespeareovih likova, stalno naslućujući besmisao sveg tog pokolja i suludog stremljenja uspjehu, slavi i moći. To njihovim likovima daje iznenađujuću i, unatoč svojoj surovosti, dirljivu ranjivost. 'Lijepo je ružno, a ružno je lijepo', objavljuju vještice na početku drame. Simons i njegova glumačka ekipa čine da ova obrada savršeno funkcionira. Tragično je komično, a komično je tragično. Ulaznice su nažalost rasprodane, ali možda se možete snaći.

Subota, Boogaloo

Slovenski glazbeni kolektiv Laibach predstavit će novi koncertni program i odsvirati kultno izdanje 'Opus Dei' u novom ruhu u zagrebačkom klubu Boogaloo u subotu 5. listopada. Laibachov album 'Opus Dei', koji sadrži pjesme kao što su 'Life is Life/Opus Dei', 'Leben heisst Leben' i 'Geburt einer Nation', izvorno je objavljen 1987. za izdavačku kuću Mute. Album je remasteriran i bit će ove godine ponovo izdan nakon 26 godina s obiljem dodatnih povijesnih snimki s raznih koncerata po Europi i Americi, kao i remiksima na tri vinila i četiri CD-a. Laibach ovo reizdanje promovira posebnom turnejom, a bit će to prilika prvi put nakon mnogo godina čuti sve pjesme s albuma u novom ruhu. Osim izvedbe kultnog materijala, predstavit će selekciju Laibachovih klasika i izabrane pjesme iz njihovog velikog repertoara, kao i one objavljene prije albuma 'Opus Dei'. Ulaznice po cijeni od 27 eura mogu se nabaviti ovdje, a na ulazu će koštati 30 eura.

Izvor: Društvene mreže