kulturni vodič

Čitav će se Zagreb ovog tjedna zabavljati na Jarunu, no to nije sve što se nudi

24.06.2024 u 14:36

Bionic
Reading

Preporučujemo, jedan glazbeni i jedan književni festival, jedan koncert, jednu izložbu i jednu klupsku večer

Ponedjeljak, Jarun

Najveći glazbeni festival u Hrvatskoj počinje danas na Jarunu, točnije na Otoku hrvatske mladeži. Njegovo 16. izdanje donosi bogat program, a među izvođačima se ističu The National, Hozier, The Smashing Pumpkins, The Gaslight Anthem, Röyksopp, Viagra Boys, Sleaford Mods i bar italia. Ako idete na festival, preporučujemo da zavirite u naš detaljan vodič. Prošlog tjedna smo također kratko popričali s direktorom INmusica Zoranom Marićem. Trodnevnih ulaznica po cijeni od 109 eura (+ troškovi transakcije) još ima, a u ponudi su i jednodnevne ulaznice - oboje se može nabaviti ovdje.

  • +5
Zadnji dan INmusic festivala Izvor: Pixsell / Autor: Zoe Sarlija/PIXSELL

Srijeda, Teatar & TD

Već deseto izdanje festivala Prvi prozak na vrh u srijedu donosi predstavljanje ovogodišnjih laureata Sare Huskić i Hrvoja Ryznara, zatim maratonsko čitanje poezije dosadašnjih dobitnika. Četvrtak je rezerviran za tri promocije knjiga - 'Ključ uspjeha' Ivane Butigan, 'Kuće na otoku' Silbe Ljutak i 'Iz kuće po kojoj pada kiša' Tamare Bilankov. Petak donosi predstavljanje knjige Nikole Šerventića 'Popis stvarnih stvari', javni intervju povodom 20 godina postojanja Nagrada Prozak i Na Vrh jezika na kojem sudjeluju Kruno Lokotar, Olja Savičević Ivančević i Marko Pogačar. Festival će zatvoriti popularni sastav Klinika Denisa Kataneca. Ulaz je, naravno, besplatan, a događanje se odvija u večernjim satima u atriju ovog kultnog kazališta.

  • +7
Otvorenje festivala Prvi prozak na vrh jezika Izvor: Promo fotografije / Autor: Siniša Sunara

Četvrtak, Močvara

Mitsko Biće je indie/bedroom projekt kojeg je 2019. osnovao Jovan Ilić. Glazbu koju on izvodi najlakše bi bilo opisati naslovom prvog EP-a: 'Tužne pesme u slatko-kiselom sosu'. Mitsko Biće je taj EP snimio u kombinaciji s Ognjenom Boškovićem, odnosno Kineskim Restoranom, a glazbu na njemu bi se najlakše moglo opisati kao intimnim indie-popom. Ovom sastavu pridružit će se i Škofja Loka, još jedno svježe ime iz Beograda. Vrata se otvaraju u 20 dok je početak koncerta predviđen za 21 sat. Ulaznice u pretprodaji koštaju 7 eura, a na ulazu će koštati 10 eura.

Izvor: Društvene mreže

Petak, Vila Werner

Na Ivanjsku noć nekada su se održavali obredi za poticanje plodnosti i sreće u braku. Inspiriran njome, i veliki je Shakespeare napisao 'San Ivanjske noći', predviđen za izvođenje na vjenčanjima i zabavama te za ne toliko ozbiljnu publiku. Planet srijeda sanja Ivanjsku noć, zatvarajući uzbudljivu sezonu uz podsjećanje na njezine vrhunce. Pozdravljajući dolazak ljeta, svoj obred zabave održat će tjedan kasnije, 28. lipnja u Vili Werner na zagrebačkom Tuškancu, i to uz plodan muzički odred. Čine ga Doxia, Felver, illillillillill, Kendal, Melanie Havens i Mufti. Zabava bi trebala potrajati do jutra, a ulaznice po cijeni od 25 eura mogu se nabaviti ovdje.

Subota, KONTEJNER

Izložba 'Tri pada' koja istražuje tri događaja koja su se dramatično upisala u fizički i mentalni prostor grada - razoran potres koji je zadesio Zagreb u ožujku 2020., nerazriješen pad sovjetske bespilotne letjelice tipa Tupoljev TU-141 u ožujku 2022. te pad medijskog diva Vjesnik likvidiranog iste godine, a u čijem se nekadašnjem tiskovnom kompleksu danas nalazi izložbeno-izvedbeni prostor KONTEJNER. Izložbu potpisuje autorski tim kojeg čine Nikola Bojić, Miodrag Gladović, Damir Gamulin i Damir Prizmić, a nastaje po kustoskoj koncepciji i produkciji KONTEJNER-a, projekt UradiSam_ARTLAB. Izložba je otvorena u KONTEJNER-u do 13. srpnja, a može se posjetiti u radno vrijeme: pon–pet 17-21h, sub 11 – 15 h.

'Tri pada' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: KONTEJNER
sve osim nogometa

Učitavanje...