TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'English Teacher' - humoristična serija o školi kao bojnom polju kulturnih ratova današnjice

  • 26.10.2024 u 10:02

  • Bionic
    Reading

    Jedna od trenutno najzabavnijih humorističnih serija dostupnih na streaming platformama u Hrvatskoj u pozadini zapravo ima vrlo važnu i ozbiljnu temu - onu koja govori da su suvremene škole postale pravo, stvarno bojno polje ideoloških i kulturnih ratova.

    Prelaženje s online komedije u televizijsku ili streaming seriju ne uspijeva baš uvijek. Format, tajming i stil koji pašu u kratke Tik-Tok videosnimke ili Instagram reelse ne prevodi se lako, a i publika je drugačija. Nije isti senzibilitet, nije isti tip humora, ne pale iste fore. Zato se relativno rijetko događa da netko koga smatraju URNEBESNIM na Tik-Toku ili Instagramu uopće uspije 'prodati' sebe i svoju komediju nekoj televizijskoj ili streaming kući. Još se rjeđe događa da onda oni koji uspiju proći kroz producentski filtar - doista i naprave dobru televizijsku ili streaming igranu humorističnu seriju. Događalo se sa skeč-showovima, ali s igranim serijama - ne toliko.

    No postoje iznimke, a najnovija je Brian Jordan Alvarez, 37-godišnji američki komičar, najaktivniji i najplodniji na svojim internetskim komičarskim kanalima i web-serijalima (vidi Alvarezove kanale na Instagramu, TikToku i YouTubeu). Plužeći stopama dosad najuspješnije predstavnice takvog transfera - Quinte Brunson i njezine serije 'Abbott Elementary' (link na osvrt), i Brian je svoje sulude (i sjajne!) skeč-karaktere iz online komedije ostavio na internetu, a za streaming pripremio 'klasičniju' seriju s 'klasičnijim' likovima, koji samo povremeno i umjereno odlaze u karikaturu, a s Brianovim suludim karakterima s TikToka imaju samo onoliko veze da se vidi koje su Jordan Alvarezove tematske preokupacije i s čim se voli sprdati.

    I da, zanimljivo je da se i Jordan Alvarez, kao i Quinta Brunson, kao poprištu svoje komedije posvetio školi.

    Ipak, Jordan Alvarezov 'English Teacher', koji odnedavno možete pogledati na Disneyju +, drugačiji je od Brunsonina 'Abbott Elementaryja'. Prije svega, zato što se odvija u srednjoj školi pa su učenici odrasliji i aktivniji subjekti u priči i komediji. 'English Teacher' usto NIJE ni koncipiran kao mocumentary ili lažni dokumentarac nego je 'običan' jednokamerni sitcom bez nasnimljenog smijeha. No najvažnija karakteristika 'English Teachera' jest njegova osnovna tema, a to je život profesora u američkoj srednjoj školi, koja je u suvremeno doba postala bojno polje kulturnih i ideoloških ratova.

    English Teacher, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Brian Jordan Alvarez igra Evana Marqueza, profesora engleskog u jednoj srednjoj školi u predgrađu specifičnog teksaškog grada Austina. Austin je u Americi (a i šire) poznat kao ljevičarsko-progresivna oaza u inače konzervativnom Teksasu, ali ipak je u Teksasu, a škola u kojoj Evan radi ipak je u predgrađu, dakle, malo udaljenija od urbanih i liberalnih trendova, što u praksi znači da se Evan susreće sa svim i svačim - od konzervativnih roditelja koji traže njegovo otpuštanje jer se pred učenicima poljubio sa svojim dečkom i školskog kluba koji promiče nošenje vatrenog oružja pa sve do učenika čije prosvijećene, osjetljive ili takozvane woke standarde nije u stanju pratiti.

    Evan je gay i napola latinoameričkog porijekla, ali, kao što to pronicljivo primjećuje jedan od njegovih učenika: '...gay se više ne računa, a govori kao bijeli hetero muškarac'. I to je, ma koliko pojednostavnjeno pa time i ne naročito osviješteno, istina o Evanu. Homoseksualac je i nastoji naginjati progresivnom razmišljanju i ponašanju, ali nove koncepte osviještenosti i političke korektnosti svojih učenika počesto ne razumije, katkad odbacuje kao 'preseravanje", nerijetko ne shvaća da iza njih stoje neke tipično mladenačke - ali time nimalo jednostavne - finese u međuljudskim odnosima, a nije ni otporan na utjecaje okoline u kojoj živi. Evan je kompleksna osoba, ali je u suštini ono što Amerikanci zovu 'regular guy' iliti običan čovjek sa svim svojim ograničenjima u shvaćanju suvremenog svijeta i suvremene mladeži, iako je tek u tridesetima. Ili možda upravo zato.

    Ekipa serije 'English Teacher' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Ono što je u 'English Teacheru' najzanimljivije jest tema koja pokazuje da je škola pravo pravcatu poprište suvremenih kulturnih i ideoloških ratova. Dok za većinu odraslih većina tih sukoba postoji samo na internetu, njihovim mislima i eventualno pokojoj raspravi s familijom na blagdanskom objedu, u srednjim su školama rasprave između progresivnih i konzervativnih nazora stvarne i utječu na svakodnevni život i funkcioniranje. Odnos prema trans i nebinarnim osobama, feminizam i odnos prema ženskom tijelu, društveni tretman rijetkih bolesti i osoba s posebnim potrebama, kontrola oružja... sve su to teme koje u srednjoj školi, kaže Jordan Alvarez, nisu samo raspravna nit na redditu. Kulturni ratovi u školi se doista odvijaju, i u njima sudjeluju učenici, profesori, ali i roditelji. Snalaženje i zauzimanje stava su imperativ i preduvjet da možeš funkcionirati. A to nije uvijek lako.

    Brian Jordan Alvarez i njegova ekipa sjajnih komičarskih glumaca jako je dobra u razigravanju humorističnog potencijala te teme. Među njima bih posebno izdvojila učenike, koji briljiraju u svakoj svojoj epizodnoj pojavi, ali ipak vrijedi imenovati Enrica Colantonija kao umornog i rezigniranog ravnatelja (glumac je domaćoj publici vjerojatno najpoznatiji kao tata Veronice Mars), Stephanie Koenig kao Gwen, profesoricu povijesti i najbolju Evanovu prijateljicu (pri čemu je Koenig dobra prijateljica i i često komičarska partnerica Briana Jordana Alvareza u stvarnom životu) te Seana Pattona kao Markieja, profesora tjelesnog koji, iako ne sasvim konzervativan, naginje na 'mrzim političku korektnost i reći ću što mi se hoće' stranu i podržava pravo na nošenje oružja.

    Najbolji dijelovi s ravnateljem škole u seriji 'English Teacher' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Iako 'English Teacher', s obzirom na to odakle potječe, nije tako inventivna kao neki drugi novi formati serijalizirane igrane komedije na televiziji i streaming servisima ('Atlanta', 'The Bear'...), riječ je o iznimno zabavnoj i duhovitoj seriji koja uz to ima i pametno osmišljenu temu sa životnim situacijama, odličnom atmosferom, sjajnim komičarskim glumcima i mnogo više istinski smiješnih, ha-ha momenata nego u većini drugih 'novovjekih' humorističnih serija. Jedini je problem to što je snimljeno i streama se samo osam epizoda pa gledatelj pomalo ima dojiam da je 'taman krenulo, a već je gotovo'. Nadajmo se zato obnovi i većem broju naručenih epizoda u budućnosti.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.