TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Pogledali smo novi The Office: Kome je na pamet pala tako glupa ideja?

  • 19.10.2024 u 11:10

  • Bionic
    Reading

    Još treba vidjeti kako će ispasti nova serija bazirana na uspješnom formatu Rickyja Gervaisa i Stephena Merchanta - američki 'The Paper', ali australska obrada, koja je od jučer dostupna na Prime Videu, pokazala je da je prčkanje po ovoj sjajnoj ideji, koja je svoj vrhunac dosegla u američkom 'The Officeu' - užasno glupa ideja.

    Nije uvijek sve najbolje u izvornom izdanju. Bezbroj je primjera koji bi mogli potvrditi tu tvrdnju, ali ona ovdje stoji samo zato da bi nas dovela do konstatacije kako izvorna serija 'The Office' Rickyja Gervaisa i Stephena Merchanta NIJE najbolje izdanje te serije. Najbolje je izdanje te serije, dakako, američki 'The Office', koji je prema sjajnom konceptu Gervaisa i Merchanta razvio Greg Daniels, televizijski autor koji se proslavio još nekim izvrsnim (nekim sličnim, a nekim ne) serijama, kao što su 'Parks & Recreation' i 'King of the Hill'.

    Daniels je uzeo Gervais/Merchantov format i odveo ga u visine do kojih original nikada nije poletio, a još se usput dogodila i nevjerojatna kemija i razvoj među glumcima koji su tumačili likove, na čelu s proslavljenim Steveom Carrellom, ali i nezaboravnim izvedbama Rainna Wilsona, Johna Krasinskog i zapravo svih članova glumačke ekipe, uključujući i one gostujuće.

    Više od deset godina prošlo je od zadnje epizode američkog 'The Officea', što znači i zadnje epizode ove franšize na engleskom jeziku. Svi mi, koji smo premijerno ili reprizno (ili opetovano preko nekoliko puta) svjedočili genijalnosti američkog 'The Officea' nismo ni priželjkivali novu varijantu ili nastavak jer je potpuno jasno da se takva čarolija ne može još jedanput ponoviti i da bi svaki novi pokušaj pao u usporedbi s Danielsovom verzijom.

    No ipak, kad su Ameri najavili da spremaju neku varijantu nastavka/spin-offa ili čega već, koja bi se zvala 'The Paper', a Australci najavili svoju verziju američke verzije - srce nam je ipak zatitralo. Znali smo da ne može biti isto, ali... možda može biti... zanimljivo?

    Prilagođeno vremenu, ali...

    I na prvi pogled, kada je jučer australski 'The Office' sletio na Amazonov Prime Video, učinilo se da možda i jest. Poznata i sjajna australska komičarka Felicity Ward postavljena je u ulogu koju u američkoj verziji igra Steve Carrell, pa nije Michael Scott, ali je Hannah Howard, voditeljica lokalne branše kompanije Flinley Craddick u predgrađu Sydneyja. Premisa je malo - i pametno prilagođena novim vremenima, pa cijela priča počinje time što Hanni dolazi predstavnica korporacijske centrale i obavještava je da se njezina branša zatvara. Zaposlenici neće dobiti otkaz, nego će svi raditi od kuće, što već ionako čine. Kompaniji se jednostavno više ne isplati održavati ured.

    Uspaničena Hannah, koja, baš kao i Michael Scott u američkoj verziji, nema života izvan ureda i opsjednuta je kontaktom s kolegama - ma kako kretenskim i krivo usmjerenim - korporacijskoj središnjici obećaje da će podići produktivnost i zaradu ako joj dopuste vratiti zaposlenike u ured branše. Ovi joj to dopuste. Ona vraća zaposlenike u ured. Njima se to nimalo ne sviđa.

    Australski The Office Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Gubljenje vremena

    E, sad. Da je sve prilagođeno novim vremenima nekim novim momentom kao to je to učinjeno s premisom, australski 'The Office' i dalje ne bi dosegao kvalitetu američkog, ali je mogao biti zanimljiv. No do trenutka kada ta ekspozicija završi, a to je prije kraja prve epizode, bilo kakva inovacija i maštovitost nestaju i australski 'The Office' pretvara se u slijepo recikliranje američkog. A nitko od pisaca nije Greg Daniels ni njegovi suradnici, nitko od glumaca nije Steve Carrell, kontekst više nije takav da bi fore iz američke serije funkcionirale - a i VEĆ SMO IH VIDJELI I ČULI.

    Iako glumci i komičari koji sudjeluju u seriji sami po sebi nisu loši, pogotovo Felicity Ward, materijal po kojem su trebali kreirati i igrati svoje likove nije im uopće išao na ruku. Odjeci američkih likova, koji su godinama razvijani i finesirani u radionici Grega Danielsa, njegovih pisaca i glumaca, ovdje doista nisu ništa više od odjeka, prazni su i nesmiješni. Možda najveća katastrofa utjelovila se u liku australskog 'Dwighta' - ženskog lika u australskom 'The Officeu', koji je, unatoč tome što je žena, copy-pasteani Dwight, dakle, muško, što prebacivanje lika u drugi rod čini tek praznom i lažnom woke gestom.

    Na Primeu je od jučer dostupno svih osam epizoda. Moram priznati da sam zadnje dvije pogledala napreskokce jer više nisam imala živaca. Čisto gubljenje vremena. I čista sramota za jednu ovako genijalnu franšizu.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.