25. SFF

Film bugarskog redatelja Komandareva - priča o njegovoj zemlji, ali i o cijelom istoku Europe

18.08.2019 u 14:36

Bionic
Reading

Film 'U krug' (Rounds) bugarskog redatelja Stefana Komandareva, koji je premijerno prikazan u nedjelju na 25. Sarajevo Film Festivalu, publici je ponudilo ozbiljnu, ali i duhovitu analizu stanja koje je karakteristično za većinu država istočne Europe, kolokvijalno tretiranih kao zemlje u tranziciji

Novi film Komandareva na SFF-u se natječe za najbolji igrani film u regionalnoj konkurenciji, a redatelj je svoje viđenje Bugarske 30 godina nakon pada Berlinskog zida iznio slojevito opisujući događaje koje prati šestoro policajaca raspoređenih u tri ophodnje u noćnoj smjeni.

Oni su u poziciji vidjeti sav 'talog' bugarskog društva, ali i kroz uzajamne dijaloge otvoriti pitanja koja muče većinu onih koji i danas žive negdje između Istoka i Zapada, analizirajući zašto im se snovi potaknuti padom komunističkog sustava nisu ostvarili.

Ima tu i intrigantnog i duhovito opisanog euroskepticizma kojega se najbolje vidi kroz monolog jednog policajca koji kolegi kaže kako će Bugarska na kraju valjda jedina ostati unutar EU koja se ionako raspada.

"Mi ćemo biti jedini koji ne ispunjavaju kriterije za odlazak", mudruje ironično policajac.

Komandarev je rekao na tiskovnoj konferenciji nakon projekcije filma kako je on snimljen s malo novaca, što je natjeralo cijeli tim na krajnje učinkovit rad pa je snimljen za samo dvanaest dana, ali je dodao da su tome prethodile višemjesečne probe "na suho".

CRVENI TEPIH

Pogledajte tko je sve od poznatih plijenio pažnju drugog dana Sarajevo Film Festivala

Pogledaj galeriju

"Snimanje je nakon toga teklo tako glatko da niti jednu scenu nismo morali ponoviti", kazao je bugarski redatelj.

Film se zapravo temelji na nizu tragičnih priča koje povezuju crnohumorne spone i puno simbolike s porukom kako se cijelo društvo neprestano vrti u krug i suočava uvijek iznova s istom problemima koje ne uspijeva riješiti.

Nasilje, korupcija, propast socijalnog sustava, žal za maglovitom prošlošću, sve su to elementi koji povezuju priču u intrigantnu cjelinu i gledatelja potiču da se nad njom duboko zapita.

Na pitanje vidi li izlaz iz ovakve situacije, Komandarev je pred sarajevskom publikom kazao kako je zapravo bio puno optimističniji prije deset godina nego što je to danas.

Film "U krug" treći je u kategoriji igranog filma koji je na ovogodišnjem SFF-u prikazan u natjecateljskoj konkurenciji i osvojio je simpatije publike kao i gruzijski "A onda smo plesali" prikazan dan ranije.

Pobjednički filmovi u svim konkurencijama bit će proglašeni 22. kolovoza, dan prije zatvaranja festivala.

SVEČANO OTVORENJE

Počeo 25. Sarajevo Film Festival: Na crvenom tepihu blistale i naše zvijezde

Pogledaj galeriju