kulturni vodič

Filmski festivali i dalje žive na obali, a u Zagrebu se svira čak i na tržnici

23.09.2024 u 12:35

Bionic
Reading

Iz prebogate ovotjedne ponude u Zagrebu izdvajamo večer pričanja priča, filmski festival, plesnu predstavu i revitalizaciju tržnice u Trnju, a nudimo i filmski festival u Zadru

Utorak, Močvara

Nakon gotovo sedam godina dijeljenja priča i pjesama s vama 'Slušaj me' je dogurao do 20. izdanja! Novo će se održati u Močvari u utorak 24. rujna. Za one koji ne znaju, 'Slušaj me' je program koji se održava jedanput u dva mjeseca, kada pet govornika po večeri u nekoliko minuta predstavlja njima dragu pjesmu i pokušava napraviti ono najteže - objasniti ljubav prema njoj. Zašto baš ta pjesma, po čemu se izdvaja od drugih i zašto im znači nešto više od ostalih. Nakon toga, tu pjesmu u tišini slušamo da vidimo čujemo li istim ušima i, postoji li volja, malo porazgovaramo o njoj. Večer moderira žovijalni Andrija Škare, upad je besplatan, a stvar počinje točno u 20.30! Na 20. izdanju govore: Aleksandar Gavrilović, Ivana Bodrožić, Irena Jukić Pranjić, Denis Špičić i Tin Oraić.

  • +45
Petnaesti 'Slušaj me' u KSET-u Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

Srijeda, Kinoteka

Jubilarni 20. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS održat će se od 24. do 28. rujna u zagrebačkom kinu Kinoteka. Poseban program planiran je, po običaju, u Rijeci 3. i 4. listopada, a ove godine prvi put i u Splitu 30. i 31. listopada. Tijekom pet festivalskih dana prikazat će se ukupno 26 filmova u natjecateljskom programu, kao i mnoštvo drugih sadržaja u popratnim programima. Žiri 20. izdanja 25 FPS-a čine američko-austrijska filmašica Eve Heller, filmski autor Tomislav Šoban te redateljica i scenaristica Varja Močnik. Svoju nagradu dodijelit će i žiri kritike, koju čine Dino Staničić, Marija Krstanović i Oskar Ban Brejc. U sklopu festivala dodijelit će se i Nagrada publike, a jednom hrvatskom filmu u selekciji bit će dodijeljena Nagrada Green DCP, koju dodjeljuje Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS. Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan, uz obavezno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina Kinoteka. Program provjerite ovdje.

19. 25 FPS Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Samir Cerić Kovačević

Četvrtak, HNK Zadar

Festival tolerancije u 18. izdanju održat će se od 26. do 29. rujna u Zadru na lokacijama II Palače, Providurova i Kneževa te u HNK-u Zadar. Program obuhvaća 28 filmova, podijeljenih u četiri kategorije: 'Spektar', 'Ugriz stvarnosti', 'Samo kratko' i 'Mali koraci'. Osim filmskih projekcija, posjetitelji mogu sudjelovati u edukativnim radionicama, panelima i diskusijama na teme solidarnosti, tolerancije i ljudskih prava. Rasprave Tolerance Talk donose ključne društvene teme poput integracije izbjeglica i prevencije vršnjačkog nasilja, edukacijski programi omogućit će mladima da kroz svjedočanstva preživjelih i razgovore o izazovima djece izbjeglica nauče više o toleranciji, a Festival Market predstavit će inovativne filmske festivale iz Hrvatske i inozemstva. Festival je besplatan za sve posjetitelje, a detalje o programu pronađite ovdje.

Izvor: Društvene mreže

Petak, ZPC

Projekt 'Monuments' interdisciplinarna je predstava koja spaja suvremeni ples i eksperimentalnu klupsku glazbu uz umjetničko istraživanje povijesti i kulturne baštine, a pod kreativnim vodstvom zagrebačkog skladatelja Nikole Krgovića (pseudonima N/OBE) te u koreografiji i dramaturgiji Saše Božića. Zamišljena kao dio transmedijalnog proširenja N/OBE-ovog još neobjavljenog istoimenog albuma suvremene elektroničke glazbe, osmišljena je za pet plesačica s fokusom na šest regionalnih modernističkih spomenika Narodnooslobodilačke borbe. Predstava će premijerno biti izvedena 27. i 28. rujna u Zagrebačkom plesnom centru. U sklopu premijere 28. rujna održat će se službeni afterparty u organizaciji zagrebačkog kolektiva VOLTA i beogradskog kolektiva SUTRA u AKC-u Attack. Predstavu izvode Una Štalcar Furač, Iva Katarinčić, Laura Čerina, Daša Resnik i Dora Sarikaya. Svjetlo i projekcije potpisuje Ivan Lušičić Liik, kostime Selena Orb, vizualni identitet Vladimir Crvenković, a produkciju Ida Klemenčić.

Subota, Tržnica Trnje

Kulturplac: novi susreti na starom mjestu raznovrstan je kulturni program koji će se održati u subotu 28. rujna na Tržnici Trnje, a uključuje arhitektonsku šetnju, koncerte bendova Mangroove i Rundek Duo te filmski klasik 'Ritam zločina'. Riječ je o početku programa, tj. niza aktivnosti koje, ususret budućem Interkulturnom društvenom centru Trnje, imaju cilj revitalizirati i proširiti namjenu prostora spomenute tržnice te ga rekreirati za konzumaciju drugačijeg kulturno-umjetničkog sadržaja. Program se održava u suradnji gradske ustanove Novi prostori kulture s partnerima, organizacijom Operacija grad i platformom Upgrade. Besplatan je, traje od 15 sati do 22 sata i održat će se na otvorenom, u centralnom prostoru Tržnice Trnje.

Izvor: Društvene mreže