ZA KREACIONIZAM - SPREMNI!

Frljić digao frku najavom da će spaljivati knjige

17.02.2016 u 13:52

Bionic
Reading

U srijedu ujutro na stranici riječkog HNK na Facebooku, kazališta koje vodi Oliver Frljić, objavljen je status u kojem je za podne najavljeno spaljivanje knjiga kao odgovor na izjavu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara o kreacionizmu. Najava spaljivanja knjiga bila je ironičan komentar, ne i stvarna namjera, što su tportalu potvrdili jutros iz riječkog HNK. No u nekoliko sati ta je akcija Frljićeva kazališta digla priličnu buru na mreži, ali i u medijima, koji su najavu objavili i shvatili zdravo za gotovo

‘Nakon otkrića o filofašističkoj prošlosti ministra kulture Zlatka Hasanbegovića sad i Šostar negira sekularnost društva. Naravno da nitko od nas ne bi palio knjige, samo smo htjeli pokazati i ukazati na to u kojem pravcu ide ova Vlada, koja, sasvim je jasno, ima cilj očistiti kulturu koja se ne uklapa u njihovu ideju unisonog društva', kazao je Frljić za televiziju N1 nakon silnih reakcija koje je polučio status objavljen na Facebooku.

Podsjetimo, pod naslovom ‘ZA KREACIONIZAM - SPREMNI!’ na Facebooku Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka objavljen je tekst koji se referira na izjave ministra znanosti.

‘Povodom izjave ministra bogoštovlja Predraga Šustara: 'Ukoliko evolucija ne može objasniti cjelokupnu stvarnost, a čini se da ne može, ostaje nam prostor za Boga', odlučili smo, kao iskaz podrške klerikalizaciji Hrvatske, danas u podne spaljivati knjige ispred našeg kazališta. Započet ćemo s Charlesom Darwinom, a onda se u izboru daljnjih naslova poslužiti Index Librorum Prohibitorumom. U ovo hladno i tmurno vrijeme pozivamo vas da se zgrijete nad plamenom nepoćudnih knjiga i zapečete naše nacionalno jedinstvo. Uprava Zajca ovim putem svečano obećava da će u nastavku svog mandata raditi samo predstave koje podržavaju kreacionizam kao znanstvenu teoriju, bez obzira što je Vijeće Europe u svojoj rezoluciji 'Opasnosti kreacionizma u obrazovanju' navelo i sljedeće: 'Cilj ove rezolucije nije dovoditi u pitanje ili suzbijati vjeru - pravo na slobodu vjere to ne dopušta. Cilj je upozoriti na određena nastojanja da se vjera shvati kao znanost. Neophodno je razdvojiti vjeru od znanosti. To nije pitanje antagonizma. Znanost i vjera moraju biti sposobne postojati usporedno. To nije stvar suprotstavljanja vjere i znanosti, nego nužnost sprečavanja vjere da se suprotstavlja znanosti'', navodi se u objavi.