celebrity kandidati

Glazbenici na britanskim izborima: Bubnjar Blura i pjevač Gomeza ipak bez mjesta zastupnika

05.07.2024 u 13:16

Bionic
Reading

Poznata lica kao kandidati na izborima nisu novost, a tako je bilo i na britanskim izborima. Dok su, primjerice, glazbenici i sportaši na izborima u Hrvatskoj ušli u parlament, kod Britanaca poznati nisu bili tolike sreće

Jedan od onih koji se na jučerašnjim britanskim izborima pojavio kao jedan od kandidata je i bubnjar svjetski poznatog britanskog benda Blur, Dave Rowntree. No, iako je ranije imao nešto uspjeha u politici kada je izabran za lokalnog vijećnika, Rowntree ovaj put nije uspio ostvariti uspjeh.

Blur - Song 2 Izvor: Društvene mreže / Autor: Blur

U njegovoj izbornoj jedinici u središnjem Sussexu, koju su prethodno osvojili konzervativci, pobjedu su ovaj put odnijeli Liberalni demokrati s preko 20 tisuća glasova. Rowntree, kao kandidat laburista, bio je tek treći s osvojenih 9,397 glasova.

Na stranici kampanje Rowntree je napisao da je u svom životu imao uspona i padova.

'Bio sam headliner na stadionu Wembley s Blurom 2023., ali 1980-ih bio sam beskućnik i bez nade. To iskustvo sam itekako zapamtio, i zbog toga sam ostao razuman i nepretenciozan kada sam kasnije postizao uspjehe. Sada je moja strast rad u zajednici, okupljanje ljudi i rješavanje problema. 14 godina konzervativne vlade ostavilo je UK u očajnom stanju', poručio je.

Jedan od tri pjevača britanskog nagrađivanog benda Gomez, Tom Gray također se upustio u izbornu utrku, no nije uspio pobijediti. U izbornoj jedinici Brighton Pavillion, Gray je kao kandidat laburista bio drugi, a pobjedu i zastupničko mjesto osvojila je Zelena stranka.

Gray je poznat i po pokretanju kampanje #BrokenRecord, kroz koju od 2020. godine lobira kod britanske vlade da regulira streaming servise, odnosno da glazbenici dobiju pravičnije naknade od streaming servisa. U toj kampanji dobio je i podršku drugih poznatih glazbenika poput Sir Paula McCartneyja i Kate Bush.

Gomez - Get myself arrested Izvor: Društvene mreže / Autor: Gomez