ČUDNA FILHARMONIJA

Glazbenici u Zadru razbježali se pred vlastiti koncert

14.10.2014 u 10:38

Bionic
Reading

Na zadarskom Višnjiku u nedjelju je održan koncert koji je organizatorica Dražena Župan nazvala koncertom Zadarske filharmonije, no kaos u kojem je organizirano to događanje rezultirao je time da je većina pozvanih glazbenika odustala, a oni koji su i ostali, nisu imali na čemu svirati

Kako piše portal MediaPress iz Zadra, gospođa Dražena Župan došla je iz SAD-a i u Zadru priredila koncert s orkestrom koji je nazvala Zadarska filharmonija, a kao podrška su bile tu i klape te KUD Sveta Kata iz Zemunika. Prema najavljenom programu, koncertna večer trebala je izgledati raskošno. Međutim, ne samo da je publike došlo malo, nego je izvođača bilo skoro više od publike iako su mnogi u nedjelju na zadnjoj probi odustali od nastupa, piše zadarski portal. Navode da je Župan okupila glazbenike, pozvala studente glazbe iz Splita, Zagreba, neke nadarene mlade Zadrane i njihove prijatelje i očito na brzinu željela napraviti glazbeni događaj i proglasila kako će to biti prvi koncert Zadarske filharmonije.

Kako doznaje MediaPres, Turistička zajednica Zadra nije nikada dobila službeni zahtjev pokroviteljstvo, a nije ni potpisala ugovore s glazbenicima. Samo je platila najam dvorane na Višnjiku, i to u iznosu od 10 tisuća kuna. Budući da nije platila glazbenike, brojni među njima na sam dan koncerta napustili su Zadar.

Kako je uopće uvježban zahtjevan najavljeni program, vidjelo se na koncertu koji je počeo poduljim monologom Dražene Župan o njezinoj želji da se koncert održi. I onda se okrenula orkestru i najavila da će sad izvesti 'Uvertiru u Romea i Juliju', jedno od najzahtjevnijih djela P. I. Čajkovskog. A članovi orkestra su joj na to uzvratili da, eto, ne mogu to odsvirati jer da nemaju note! A onda se prišlo na izvođenje Mozartove simfonije. U trećem stavku je to trebala biti fuga, ali u orkestru nije bilo instrumenata koji bi nosili temu. Bilo je samo 3-4 violine i tri kontrabasa! Nekako se izvela 'Alanova poema', kompozicija organizatorice Župan, ali malo kome je bilo jasno kako je to zapravo trebalo zvučati i je li to bilo to ili nešto drugo. Naravno, najavljenog dječjeg zbora Glazbene škole Blagoja Berse nije bilo, klape su nešto otpjevale, a štimung su popravili brojni članovi KUD-a Sveta Kata. I to je bio taj „Prvi svečani koncert Zadarske filharmonije“ kako je bilo najavljeno. U HNK Zadar su se ogradili od ovog događaja, nitko tko se u gradskim ustanovama bavi kulturom u biti o svemu ovome ne zna ništa. Na kraju izgleda da je samo gospođa Župan iz svog džepa platila neki svoj gušt, dio izvođača je otišao nezadovoljan, a u javnosti je ostao gorak dojam kako se, eto, netko amaterski poigrao kulturnim ugledom grada Zadra, zaključuje se u izvještaju s koncerta koji prenosi Mediapress.