SPORAZUM S KOSOVOM

Hasanbegović se raspričao o biološkom opstanku Albanaca

11.05.2016 u 15:31

Bionic
Reading

Potpisujući Ugovor o kulturnoj suradnji između Hrvatske i Kosova, ministar kulture Zlatko Hasanbegović pričao je, među ostalim, o Albancima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu te da su svoje ratničko iskustvo stavili na raspolaganje albanskom narodu u najtežem trenutku rata i za biološki opstanak

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović i zamjenik predsjednika Vlade i ministar kulture, mladeži i sporta Republike Kosova Kujtim Shala potpisali su u srijedu Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Kosova o kulturnoj suradnji, priopćili su iz Ministarstva kulture te naznačili kako sklapanje tog Ugovora stvara preduvjete za širenje i unaprjeđivanje suradnje u svim područjima kulture i umjetnosti, kao i za produbljivanje i jačanje ukupnih odnosa između dviju država. Ugovor se odnosi na kulturne ustanove, udruge i pojedince koji djeluju u područjima kulture i umjetnosti.

Odredbe Ugovora uređuju suradnju institucija nadležnih za nacionalne arhive, knjižnice, muzeje i kazališta; suradnju i razmjenu stručnjaka i umjetnika u područjima književnosti, glazbe, vizualnih i izvedbenih umjetnosti, izdavačke djelatnosti, filma i drugih audiovizualnih medija, kao i u području zaštite i očuvanja kulturne baštine; suradnju i razmjenu umjetničkih izložaba, dramskih, glazbenih i plesnih predstava. Ugovor se odnosi na kulturne ustanove, udruge i pojedince koji djeluju u područjima kulture i umjetnosti, stoji u priopćenju.

U izjavi za medije Hasanbegović je napomenuo kako su 'poveznica između dviju država hrvatska zajednica na Kosovu - stara povijesna zajednica u Janjevu i Letnici, koja je, kao i albanski narod, prošla golgotu krajem 20 stoljeća'.

'U Hrvatskoj postoji brojna dobro integrirana albanska zajednica. Ona je dala nemjerljiv doprinos u najtežim trenucima hrvatske povijesti, za vrijeme Domovinskoga rata kada su brojni albanski dragovoljci sudjelovali u obrani i uspostavi hrvatske državne neovisnost. Mnogi su za Hrvatsku položili i svoje živote. Neki od njih stekli su i časničke karijere, a svoje iskustvo iz Domovinskoga rata stavili su na raspolaganje albanskom narodu u najtežem trenutku rata i za biološki opstanak, ali i za uspostavu i obranu države Republike Kosova', rekao je ministar Hasanbegović.

Zamjenik predsjednika Vlade i ministar kulture, mladeži i športa Kujtim Shala zahvalio je ministru Hasanbegoviću istaknuvši kako je ovo posebno važan dan za obje države.
'Ovo je početak tješnje suradnje, sporazum će dati impuls suradnji na dobrobit obiju država te potaknuti partnerstva u svim područjima', zaključio je ministar Shala.