POHVALE U FAZ-U

Hrvatica Nina Tarandek postala zvijezda Frankfurtske opere

07.08.2013 u 14:04

Bionic
Reading

Mlada hrvatska mezzosopranistica Nina Tarandek postala je nova zvijezda Frankfurtske opere, a njene nastupe stručna kritika ocjenjuje superlativima. Ugledni Frankfurter Allgemeine Zeitung je Tarandek posvetio i veliki portretni tekst, u kojem se govori o njenom odrastanju u Varaždinu, studiju u Beču te karijernim uspjesima na njemačkim opernim pozornicama

'Drago joj je što je Hrvatska odnedavno članica Europske unije. Tako je lakše za Ninu Tarandek putovati između svojeg radnog mjesta u Njemačkoj i zavičaja u Hrvatskoj. Sada kao građanka EU više ne mora u Frankfurtu obilaziti razne šaltere i prijavljivati boravak ili tražiti produženje radne dozvole', započinje Frankfurter Allgemeine Zeitung veliki članak o hrvatskoj mezzosporanistici Nini Tarandek, koja je ove godine postala zvijezda tamošnje opere.

Tarandek je rođena u Čakovcu, odrasla je u Varaždinu, studij opernog pjevanja završila je pak u Beču, te na njemačkim pozornicama proteklih godina uspješno gradi pjevačku karijeru. Od prije godinu dana je Tarandek članica ansambla Frankfurtske opere, u kojoj pjeva nekoliko različitih uloga te zadobiva pohvale kritike i naklonost stroge publike.

Operni nastup Nine Tarandek.

U FAZ-u Tarandek objašnjava kako je doživjela rat na prostoru bivše Jugoslavije ('Kod nas je bilo mirno u odnosu na druge dijelove Hrvatske, ali smo morali ići u podrume.'), ali i otkriva kako je nakon srednje škole 'htjela otići van i učiti strane jezike', a ne ostati živjeti u Hrvatskoj. Uspjela je proći prijemni na bečkom konzervatoriju te je počela studirati operno pjevanje, a uskoro su došle i male uloge u raznim produkcijama. Nakon diplome je došla u Frankfurt, postavši članica tamošnjeg Opernstudija, što joj je dalo samopouzdanje za nastavak pjevačke karijere. 'Za ono što se dogodi kada ste na pozornici pred publikom, a kroz tijelo vam struji adrenalin nema dovoljno vježbanja unaprijed', objašnjava Nina Tarandek u FAZ-u, koja za Frankfurtsku operu ima samo riječi pohvale, jer pruža priliku mladim pjevačima i inzistira na skladnim odnosima unutar ansambla.

Među omiljene skladatelje ova mlada mezzosopranistica ubraja Mozarta i Richarda Straussa, naročito njegovu operu 'Rosenkavalier'. U međuvremenu je pjevala i Wagnera (Waltraute u 'Walküre'), ali i uloge u suvremenim operama, primjerice u 'Luci mie traditrici' Salvatora Sciarrina, koja je praizvedena 1998.