BRISANJE IZ REGISTRA

Hrvatsko društvo naivnih umjetnika odlazi u stečaj

09.10.2024 u 10:38

Bionic
Reading

Trgovački sud u Zagrebu istovremeno je otvorio i zaključio stečaj Hrvatskog društva naivnih umjetnika (HDNU) te će se nakon pravomoćnosti rješenja to udruženje likovnih umjetnika s oko 5000 eura duga brisati iz registra udruga.

Zahtjev za provedbu skraćenog stečaja podnijela je Financijska agencija (Fina) u siječnju ističući kako organizacija naivnih umjetnika ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje od gotovo 4500 eura u neprekinutom razdoblju od 120 dana.

Prema podacima dostavljenim Fini, udruga nije imala zaposlenih, a imala je otvoren račun u jednoj komercijalnoj banci.

Hrvatsko društvo naivnih umjetnika, prema registru udruga, osnovano je u siječnju 1965., a upisano je u registar u travnju 1998. Sjedište udruge je u zagrebačkoj Klekovačkoj ulici, a predsjednik je istaknuti slikar Igor Mukić.

Kao ciljevi HDNU-a istaknuti su razvijanje i stimuliranje hrvatske naivne umjetnosti, unaprjeđenje i zaštita slobode naivnog likovnog izričaja i primjereno valoriziranje hrvatske naivne umjetnostI, zaštita djela naivne umjetnosti i autorskih prava svojih članova i osiguranje trajnog utjecaja u oblikovanju kulturne politike u Hrvatskoj,

Kao djelatnosti kojima su naivni umjetnici ostvarivali ciljeve svoje udruge navedeno je sudjelovanje u pripremama zakonskih i drugih propisa značajnih za likovno stvaralaštvo naivne umjetnosti, organiziranje javnih nastupa, individualnih i skupnih izložbi i likovnih radionica naivne umjetnosti.

U registru udruga kao gospodarska djelatnost HDNU-a navedena je i ''prodaja umjetničkih djela vlastite izrade na malo izvan prodavaonica sukladno Zakonu o trgovini''.