NEVIĐENE SNIMKE

Hrvoje Klasić ima novu seriju, miriši na hit: 'Partizani će možda biti razočarani, ali...'

07.06.2024 u 14:16

Bionic
Reading

Nakon dviju iznimno uspješnih i hvaljenih dokumentarnih serija, 'Hrvatsko proljeće' i 'NDH', povjesničar Hrvoje Klasić poslije dvogodišnjeg rada završio je 'Partizane'. No za razliku od spomenutih serija, ova nije nastala u suradnji s HRT-om. Sedam 50-minutnih epizoda gledatelji će od nedjelje (19.05 sati s reprizom isti dan u 23 sata) moći gledati na Al Jazeeri Balkans (AJB)

Iako je serijal, nakon dva vrlo gledana, nudio na Prisavlju, nije naišao ni na kakav odgovor.

'Već nakon 'NDH' bilo je jasno da nešto na HRT-u ne štima. Uostalom, 'NDH', koja je bila gledana, nikada nije ni reprizirana, a puno drugoga jest. Bilo mi je sasvim logično da nakon dvije serije koje sam radio s njima ponudim i treću, ali tamo sam naišao na zid šutnje. Zašto? O tome mogu nagađati. Nisam htio da ideja propadne i našao sam zajednički jezik s Al Jazeerom Balkans, a koja je, usput budi rečeno, otkupila 'NDH' od HRT-a i emitirala u svom programu', rekao nam je Klasić.

Smatra da situacija na HRT-u, na kojem, kako je rekao, ima sjajnih profesionalaca, zapravo održava stanje u društvu, posebice otkada je HDZ na vlasti i to kako se on odnosi prema antifašizmu i partizanskom pokretu.

'Znamo da je to kroz prizmu Bleiburga i zločina. Iako je sve početkom devedesetih izgledalo drugačije jer je prvi predsjednik Franjo Tuđman bio partizan i general JNA, u Ustav smo stavili antifašističke vrijednosti, a i uveli smo Dan antifašističke borbe kao praznik, u praksi je naš antifašizam više anti antifašizam. Rušili smo spomenike ljudima i mijenjali nazive ulica ljudima koji nisu imali veze ni s čim što se događalo nakon rata. Zbog toga me sram kao povjesničara i građanina', naveo je Klasić.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Al Jazeera

Upitan kako je koncipirana serija, kazao je da bi koncept mogao razočarati stare partizane, odnosno one koji su još živi, ali i sve one koji očekuju kronologiju Drugog svjetskog rata.

'Nisam htio zamarati mlade svim bitkama i brigadama. Ovo će biti noviji i moderniji pristup te bi mogao biti prikazan bilo gdje u svijetu. Prva epizoda pokazuje kako je mala ilegalna partija uspjela organizirati jak i efikasan pokret otpora. Krećemo od toga što je Komunistička partija i kako su se komunisti kalili u Španjolskom građanskom ratu te koji su to problemi što su opterećivali Kraljevinu SHS i zašto je Travanjski rat kratko trajao. Sve ostale epizode su tematski posložene. Od, recimo, zašto je partizanski pokret jači na nekim područjima, a na nekima nije, zašto žene, glumci i književnici odlaze u rat, a imamo i međunarodnu situaciju i odnos prema zapadnim saveznicima i Sovjetima. Bavimo se i životom na oslobođenim teritorijima, opismenjavanjem stanovništva, odnosom prema religiji. Naravno, bavimo se i partizanskim zločinima tijekom rata, a posebno onima u svibnju 1945. godine. Nismo željeli ni glorificirati ni demonizirati partizanski pokret', kazao je Klasić.

Dokumentarac Hrvoja Klasića o partizanima Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Al Jazeera

Dodaje da su htjeli biti maksimalno objektivni te da u seriji ne govori nijedan sudionik partizanskog pokreta.

'Mislim da će ovo biti serija o čitavom prostoru regije jer u njoj sudjeluje najviše stručnjaka. Riječ je o tridesetak povjesničara iz cijele Europe. Snimali smo, osim na domaćim lokacijama, u Trstu, Beču i Londonu, a sugovornici su Talijani, Nijemci, Britanci, Francuzi i Rusi', istaknuo je Klasić.

Partizani- Komunisti Izvor: Promo fotografije / Autor: AJB

Napominje da mu je bio problem pronaći sugovornike s ovih područja iako je do devedesetih godina sve vrvjelo njima.

'Porazan je podatak da je u Hrvatskoj u posljednjih 30 godina napravljen tek jedan doktorat na temu antifašističkog otpora. Ali tako je i u Srbiji, gdje se više bave četnicima nego partizanima. Ispalo je da smo više sugovornika našli vani nego na području bivše države. Najzanimljivije razgovore vodio sam na prestižnoj vojnoj akademiji u blizini Londona. U Cambridgeu smo razgovarali o Churchillovom odnosu prema partizanima, a s Rusom iz Moskve o odnosu sa Sovjetima prije i poslije rata', naveo je Klasić i dodao da stranci pokazuju nevjerojatan interes za tu temu.

Oni na rat na ovom području, pojasnio je, gledaju hladne glave i bez emocija te za njih nema dileme tko je bio na pravoj strani povijesti.

'Partizanski pokret za njih je bio pobjednički, a narod koji je sudjelovao u njemu upisan je za njih zlatnim slovima na stranice Drugog svjetskog rata. Isto tako, nemaju dileme o tome da su ustaše i četnici bili saveznici fašista', kazao je.

U seriji će, baš kao što je to bio slučaj i s 'NDH'-om, biti puno arhivskih snimaka.

'Bit će prikazani možda i nikad viđeni arhivski filmski snimci i jako puno fotografija. One koje smo koristili su iz Jugoslavenske kinoteke u Beogradu, ali i arhiva Associated Pressa, kao i slikopisi NDH. Recimo, sve scene o Španjolskom građanskom ratu, Hitleru, Mussoliniju i napadu na SSSR su izvana', rekao je Klasić.

Dok je radio na seriji, i sam je saznao niz novih stvari, a uvjerenja je da će puno novoga saznati i publika te da je to i najvažnije.

Premda je trebala ići ranije, zbog određenih poteškoća u emitiranje kreće tek na dan EU izbora i upada u termin Europskog prvenstva u nogometu. No Klasić kaže da ga to ne brine, da bi možda bilo bolje da nije tako, ali će, osim u reprizi nedjeljom, već od jeseni ponovno biti reprizirana na Al Jazeeri Balkans te će je i besplatno dignuti na svoju internetsku platformu.