filmsko ljeto

Na Tuškancu ljetna sezona filmova na vrhuncu

30.07.2024 u 12:36

Bionic
Reading

Ljetna pozornica Tuškanac donosi u kolovozu projekcije novih filmova koji su obilježili godinu, ali i podsjeća na klasike iz povijesti kinematografije

Film u šumi, program Centra za kulturu i film Augusta Cesarca idućih će šest tjedana na Ljetnoj pozornici Tuškanac predstaviti niz intrigantnih ostvarenja koja su obilježila filmsku sezonu, ističe se u najavi.

Izbor filmova uključuje aktualne i pretpremijerne naslove, uspješnice koje smo vidjeli početkom godine i klasike zbog kojih smo zavoljeli sedmu umjetnost, dodaje se.

Filmovi za pamćenje na Tuškancu

Među premijernim naslovima izdvajaju se dva hita s ovogodišnjeg Filmskog festivala Sundance, "Ljubav i krvoproliće" redateljice Rose Glass o zabranjenoj romansi smještenoj u svijet bodybuildinga, u kojem su glavne uloge odigrale Kristen Stewart i Anna Baryshnikov.

Tu je i "Veni vidi vici", crna komedija Julije Niemann i Daniela Hoesla, čiji je satirični humor uperen protiv privilegiranih moćnika, a koja od svoje premijere na Sundanceu ne prestaje izazivati kontroverze.

"Uvijek postoji sutra" redateljice i glumice Paole Cortellesi opisuje se kao britka i razorna analiza patrijarhata u Rimu 1940-ih, a koja je zbog intrigantne teme i gorko-slatkog humora u talijanskim kinima pobijedila čak i američke blockbustere.

"Joan Baez: Ja sam glasna" donosi priču o glazbenici koja je tijekom 60 godina svojim angažiranim stihovima promijenila glazbeni i kulturni krajolik Amerike.

Za ljubitelje hollywoodskih hitova tu je "Twister 2", nastavak pustolovnog filma katastrofe o lovcima na uragane s Glenom Powellom u naslovnoj ulozi te "Povedi me na Mjesec", screwball komedija s Channingom Tatumom i Scarlett Johansson o romansi koja se odvija na pozadini svemirske utrke šezdesetih.

Prikazuje se i Oscarom i Zlatnom palmom nagrađena sudska drama "Anatomija pada" Justine Triet te sportska romansa "Izazivači" Luce Guadagnina sa Zendayom, Joshom O'Connorom i Mikeom Faistom.

Premijerno će igrati regionalni filmovi, među njima i "Živi i zdravi", komedija crnogorskog redatelja Ivana Marinovića, o djevojci koja večer uoči vjenčanja odluči da se ne želi udati. Glume Tihana Lazović Trifunović, Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Bogdan.

Tu je i "Sunce mamino" Koste Đorđevića, komedija o odrastanju smještena na užareni beton beogradskih predgrađa. Glavne uloge imaju Pavle Čemerikić i Branka Katić, a soundtrack potpisuju Filip Mitović i Nipplepeople.

U programu su i pretpremijerne projekcije filmova koji su obilježili Filmski festival u Cannesu, kao "Himera", remek-djelo talijanske redateljice Alice Rorwacher koje donosi osebujan svijet pljačkaša etrušćanskih grobnica u Toskani.

Pretpremijeru ima i "Supstanca" Coralie Fargeat, satira na suvremeni Hollywood o glumici koja za svoj 50. rođendan počne konzumirati lijek koji će osloboditi njezinu „mlađu, bolju i savršeniju verziju“, s Demi Moore u povratničkoj ulozi.

  • +7
Pozornica Tuškanac Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Kinoteka u šumi - program filmskih klasika

Svaki četvrtak na Ljetnoj pozornici Tuškanac na rasporedu je Kinoteka u šumi, program filmskih klasika, a sezonu otvara "Tko se boji Virginije Woolf?", crna komedija Mikea Nicholsa s Elizabeth Taylor i Richardom Burtonom u glavnim ulogama.

Tjedan kasnije na rasporedu je "U zenitu sunca" Renéa Clémenta i prva adaptacija romana "Talentirani gospodin Ripley" Patricije Highsmith. Ta priča o talentiranom krivotvoritelju i dijaboličnom psihopatu jedna je od najboljih napetica šezdesetih.

"Clémentova adaptacija maksimalno iskorištava mediteranski ambijent priče te karizmu mladog Alaina Delona, kojem je uloga Toma Ripleya donijela svjetsku slavu".

Sredinom mjeseca igra "Ne okreći se", nadnaravna psihološka drama i fascinantna studija intime bračnog para suočenog s traumom u režiji Nicolasa Roega koji je utjecao na niz redatelja, od Spielberga i Cronenberga do Astera i McDonagha.

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazuje se restaurirana inačica filma, u sjećanje na posljednjeg aristokrata britanske kinematografije – Donalda Sutherlanda.