GOST FESTIVALA PAOLO MAGELLI

Izabrane predstave za ovogodišnje Marulićeve dane

25.02.2013 u 18:01

Bionic
Reading

Predstave izabrane za 23. Marulićeve dane, koji će se održati od 21. do 28. travnja u Splitu, temelje se na dramskom pismu, što je pokušaj da se festival vrati onome zbog čega je i osnovan, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture

Između 39 predstava prijavljenih na taj festival hrvatske drame i autorskog kazališta iz Hrvatske i susjednih zemalja odabrano je njih deset, a među njima su, rekao je izbornik Darko Lukić, praizvedbe suvremenih dramskih pisaca, nova i suvremena čitanja klasičnih tekstova hrvatske dramske baštine te autorske dramatizacije i adaptacije proznih djela.

Po njegovim riječima, namjera mu je bila što više posvetiti festival dramskim piscima i napraviti ga svečanošću dramskog teksta, pa na festivalu neće biti autorskog kazališta i performativnih izvedbi koji nisu utemeljeni na dramskom tekstu.

Za večernji termin velike pozornice HNK izabrao je predstave 'Unterstadt', nastale prema romanu Ivane Šojat Kuči, u režiji Zlatka Svibena i izvedbi osječkog HNK, 'Gospoda Glembajevi' Miroslava Krleže, u režiji Ivice Buljana i izvedbi Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, 'Leda' Miroslava Krleže, u režiji Anice Tomić i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih, nastale u koprodukciji festivala Kotorart i Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, 'Glorija' Ranka Marinkovića u režiji Saše Božića i izvedbi Teatra &TD iz Zagreba, 'Dabogda te majka rodila', prema romanu Vedrane Rudan, u režiji Tatjane Mandić i izvedbi HKD Teatra iz Rijeke i riječkog HNK Ivana pl. Zajca, 'Kako je Dunda spasila domovinu' Slobodana Šnajdera, u režiji Snježane Banović i izvedbi Istarskog narodnog kazališta Pula i 'Prasac koji gleda u sunce' Olje Lozice, u njezinoj režiji i izvedbi Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

Za malu pozornicu i popodnevne termine izabrane su 'Žena bez tijela' Mate Matišića, u režiji Božidara Violića i izvedbi ZKM-a, 'Pričaj mi o Gorkom', nastala prema romanu Mani Gotovac i u izvedbi varaždinskog HNK te 'Srce veće od ruku' Elvisa Bošnjaka, u režiji Trpimira Jurkića i izvedbi Kazališta Playdrama iz Splita.

Marulićeve dane pokušavamo vratiti dramskome pismu, onome zbog čega su osnovani, rekao je Vladimir Stojsavljević, pomoćnik ministrice kulture, najavivši da će se u tom smislu prirediti prateći program i izmijeniti pravilnik festivala. Broj nagrada je smanjen, odnosno preciznije su određene kako se ne bi ponovilo da se propituje što treba nagraditi, a što ne, ustvrdio je Stojsavljević.

Skupina dramskih pisaca prošle je godine prosvjedovala što se, tvrdili su, nagrada za najbolji izvedeni dramski tekst svela na nagrađivanje interpretacije, te što žiri nije dodijelio prvu nagradu za dramski tekst s argumentacijom da nijedan nema dovoljno visoke standarde dramskog pisma.

Ove godine dodijelit će se sedam nagrada - za suvremeni dramski tekst, za dramaturgiju, adaptaciju i dramatizaciju, za predstavu u cjelini, nagrada publike te nagrada za režiju, za glumačka ostvarenja i za umjetnička ostvarenja na području scenografije, kostimografije, dizajna svjetla.

Tonči Bilić, intendant splitskog HNK, izrazio je zadovoljstvo odabranim predstavama, izrazivši uvjerenje da će publika i javnost uživati u tom reprezentativnom izboru teksta i izvedbi. Želimo potaknuti dijalog, pa će se u popratnom programu organizirati razgovori o predstavama, o položaju dramskog pisca u suvremenom hrvatskom kazalištu te o Krleži i Marinkoviću, a gost festivala bit će Paolo Magelli kroz čiji će se rad predstaviti i splitski HNK, rekao je.

U žiriju će biti Alja Predan, Hazim Begagić, Ivor Martinić, Bruna Bebić i Željka Udovičić, a festival će najvjerojatnije otvoriti predstava "Unterstadt", jedna od najnagrađivanijih hrvatskih predstava u proteklih godinu dana.