PRIZNAO LAŽ

'Japanski Beethoven' nije skladao svoja najpoznatija djela

06.02.2014 u 16:56

Bionic
Reading

Skladatelj Mamoru Samuragochi, poznat kao 'japanski Beethoven' zbog svoje gluhoće, priznao je kako je mnoga njegova djela skladao netko drugi te se u zbog toga u pismu - koje je objavio preko odvjetnika - ispričava svojim obožavateljima

Pedesetogodišnji Mamoru Samuragochi u Japanu se proslavio kao skladatelj ozbiljne glazbe, čije je najpoznatije djelu Prva simfonija 'Hiroshima'. Riječ je o skladbi napisanoj u čast poginulih od atomske bombe koju su Amerikanci bacili na Japan 1945., koja je izvođena diljem svijeta, a časopis Time potaknula da je Samuragochija opiše kao 'Beetovena digitalne ere'. Samuragochijeve skladbe mogu se čuti i na soundtracku popularne kompjutorske igre 'Resident Evil', a po njegovoj sonati program je spremio i jedan japanski olimpijski klizač za ZOI u Sočiju.

Zato su mnogi ostali šokirani kad je jučer poznati skladatelj preko svojeg odvjetnika javnosti poručio da svoja djela - nije pisao sam! Samuragochi je posve gluh od 35. godine života, a sada je priznao kako je drugi skladatelj napisao njegova najpoznatija djela. U izjavi za medije Samuragochi je preuzeo odgovornost za prevaru i dodao kako zna da 'nema izgovora za ono što je učinio'.


Objasnio je kako je prvi put unajmio neimenovanog kolegu 1996., kada je dobio prvu narudžbu za filmsku muziku, jer nije uspijevao skladati zbog gubitka sluha. To se nastavilo tijekom godina pa je i najpoznatije djelo o Hiroshimi napisao još uvijek neimenovani kolega.

Priznanje 'japanskog Beethovena' koji to ipak nije stvorilo je probleme i japanskom umjetničkom klizaču Daisukeu Takahashiju, koji je za Soči pripremio nastup po Samuragochijevoj sonatini praizvedenoj prije dvije godine, pa se sad pita kako će se sve ovo odraziti na njegove šanse za medalju. Samuragochija je osudila i njegova nakladnička kuća Nippon Columbia, koja je prodavala CD-ove s njegovim popularnim skladbama.

'Prva simfonija' Mamura Samarugochija