zagrebački kvartovi kulture

Kultura u rujnu putuje kroz Siget, Gajevo i Srednjake te Ravnice

28.08.2024 u 12:34

Bionic
Reading

Nakon što je u lipnju i srpnju održan program u Novom Jelkovcu, Svetoj Klari i Malešnici, Zagrebački kvartovi kulture u rujnu će kroz dvodnevni kulturno-umjetnički program obogatiti četiri nova kvarta: Siget, Gajevo i Srednjake te Ravnice. Program u Sigetu održat će se 7. i 8. rujna, u Gajevu i Srednjacima 14. i 15. rujna te 21. i 22. rujna u Ravnicama

Program će kao i dosad uključiti koncerte, kazališne predstave za djecu i odrasle, suvremeni cirkus, filmske projekcije, sve obogaćeno predavanjima, predstavljanjima umjetnika te edukativnim radionicama.

Početak program u svakom će kvartu najaviti Zagrebački orkestar ZET-a, dok će glazbeni program upotpuniti udaraljkaš Filip Merčep kroz koncert osmišljen kao jedinstveno glazbeno iskustvo koje kombinira različite stilove i epohe; novi domaći jazz trio Peso Neto, sedmeročlani funk bend iz Zagreba Dementronomes, akustično-elektronički autorski dvojac marisol, jedan od najsvestranijih glazbenika na hrvatskoj umjetničkoj sceni i njegov Borna Šercar trio, najpoznatiji i najmnogoljudniji ulični ansambl JeboTon te vokalno instrumentalni sastav pod vodstvom kazališnog i filmskog redatelja Marija Kovača, D Elvis.

Kazališni program za odrasle uključit će predstavu 'Prekid preko veze' kazališta Moruzgva, nastalog po tekstu renomiranog francuskog autora Tristana Petitgirarda, u režiji Krešimira Dolenčića, koju izvode Matija Šakoronja, Petra Kurtela i Filip Detelić; predstavu 'Fešta' Teatra Exit - autorski projekt Josipe Anković i Josipa Ledine koja ismijavajući naše ljubavne, bračne i rodne odnose rastvara brojne stereotipe; predstavi 'Ubu Ovo Ono' u režiji Dražena Krešića i izvedbi putujuće trupe OvoOno koja izvodi apsurdni dramski tekst 'Kralj Ubu' autora Alfreda Jarryja. Predstavu izvode Domagoj Ivanković, Igor Jurinić, Maruška Aras, Luka Knez, Tea Harčević, Goran Vučko i Ivan Simon.

Najmlađe generacije moći će uživati u raznovrsnim predstavama i izvedbama: 'Zvukolika šuma' predstava je Svetlane Patafte i Lucije Stanojević koja djecu educira o osnovnim glazbenim pojmovima; 'Šuma Striborova' kazališta Dubrava u režiji Marija Kovača dio je poznate zbirke 'Priče iz davnine' Ivane Brlić-Mažuranić, čiju stotu godišnjicu izdavanja obilježavamo ove godine; predstava 'Nevidljivo' Teatra Tirena u režiji Tihane Strmečki bavi se usamljenošću i fenomenom imaginarnih prijatelja; predstava 'Ljubiti, samo ljubiti' teatra Poco Loco inspirirana je pričama i dramskim tekstovima Zvonimira Baloga o odrastanju i vjeri u sebe; konačno, ‍najmlađima će biti predstavljene i 'Bajke za bolje sutra'; riječ je o ilustriranoj zbirki obrade poznatih bajki i priča za djecu na koje su utjecale klimatske promjene, u produkciji udruge Domino.

Program cirkuskih izvedbi uključit će one Teatra Cirkus Punkt ('U mojim snovima') autorice i izvođačice Marijane Matoković, autorskog dvojca Quoz a’Durac, Klare Barišić i Domagoja Šoića ('Stative'), Cirkulture autora i izvođača Tatjane Vuletić i Matije Vuletić ('Kesten i Papaja'), Triko Cirkus Teatra autorice i izvođačice Ive Peter Dragan ('Vita Min Show'), cirkuske kompanije Poanta priče ('Mr. & Mrs. Frantic') te konačno francuske cirkuske trupe SCOM u režiji Coline Garcia i izvedbi Marice Marinoni, Robyn Haefeli i Julie Tesson koji će izvesti 'Traits', posljednji dio triptiha namijenjenog mladoj publici, koji nudi suvremeni osvrt na tri temeljna elementa cirkusa: tijelo, obitelj i krug.

  • +14
Zagrebački kvartovi kulture Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Matej Grgić

Filmski program pak donosi kombinaciju legendarnih animiranih filmova za djecu, recentnih hrvatskih i stranih ostvarenja kao i kultnih igranih domaćih klasika.

'Čovjek koji nije mogao šutjeti' Nebojše Slijepčevića film koji je osvajanjem Zlatne palme na filmskom festivalu u Cannesu (i brojnim drugim nagradama) obilježio tekuću filmsku godinu, a govori o herojskom djelu Kaštelanina Tome Buzova, umirovljenog časnik Jugoslavenske narodne armije sredinom 1990-ih. Klasik 'H-8' Nikole Tanhofera (1958.) prema izboru hrvatskih filmskih kritičara najbolji je domaći film svih vremena - riječ je o akcijskoj drami baziranoj na istinitom događaju, koja prati sudbine putnika autobusa uoči stravične prometne nesreće.

Odrasle generacije imat će priliku evocirati uspomene, a mlađe po prvi puta na platnu gledati briljantna animirana ostvarenja naše kinematografije: 'Čudesna šuma' (1986.) prvi je hrvatski dugometražni crtani film i jedan od najpopularnijih uopće na ovim prostorima. Snimljen je prema motivima 'Kaktus bajke' dječje književnice Sunčane Škrinjarić, u režiji Milana Blažekovića i Dore Vlade Hreljanovića; nekoliko godina kasnije, u režiji istog autora nastao je i nastavak priče o junacima 'Čudesne šume', film 'Čarobnjakov šešir' (1990.) Filmski program donosi i aktualni talijanski kino-hit - film 'Uvijek postoji sutra' - ova inspirativna i dinamična humoristična drama redateljski je prvijenac popularne talijanske glumice Paole Cortellesi i oda je ženskoj snazi. Film je u Italiji postao fenomen te postao deveti najgledaniji film u ovoj zemlji svih vremena.

Stanovnici Ravnica imat će priliku upoznati umjetnicu Tisju Kljaković Braić, autoricu hit-knjiga 'U malu je uša đava', 'Oni', 'Oni 2' i 'Pita moja mama imate li jedno jaje', i to kroz razgovor i izložbu radova. Pored toga, program će uključiti i projekciju kratkometražnog animiranog filma 'Žarko, razmazit ćeš dite!' u režiji Veljka i Milivoja Popovića, nastalog prema spomenutoj knjizi 'U malu je uša đava' Tisje Kljaković Braić.

Pored svega navedenog, program Zagrebačkih kvartova kulture uključuje i obilazak Brodarskog instituta - naime, prof.dr.sc. Jasna Galjer predstavit će ovo iznimno arhitektonsko ostvarenje, djelo jednog od vodećih predstavnika moderne arhitekture u Hrvatskoj, Marijana Haberlea (1908. – 1979.), koje je zbog izvorne vojne namjene ostalo izdvojeno iz urbanog konteksta, nepoznato i nedostupno široj javnosti. Program će uključiti i obilazak pod vodstvom mr. sc. Marte Pedišić Buče.

Većina programa održava se na otvorenom i besplatan je za sve posjetitelje.

Podsjetimo, prvi dio projekta Zagrebački kvartovi kulture tijekom lipnja i srpnja uz više od četrdeset događanja svojim je dolaskom podržalo više od pet tisuća posjetitelja. Zagrebački kvartovi kulture pilot je projekt u organizaciji Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture, a održava se uz podršku Grada Zagreba. Sve informacije dostupne su na službenim stranicama.