sve je spremno

Kazališna sezona u HNK-u počinje 'Pendulumom' i Zagrebačkim opernim festivalom

22.08.2024 u 09:24

Bionic
Reading

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu novu, 164. kazališnu sezonu otvara međunarodnim gostovanjima predstave 'Pendulum' i drugim izdanjem Zagrebačkog opernog festivala, koji će ove godine biti mjesto susreta europskih opernih produkcija

Intrigantna predstava 'Pendulum' redatelja Marca Martinsa u izvedbi teatra Sao Luiz iz Portugala dolazi u sklopu projekta 'Prospero - prošireno kazalište', koji okuplja deset partnera iz devet zemalja Europske unije. 'Pendulum' prati živote deset afričkih migrantica koje svakodnevno putuju iz okolice Lisabona do centra te ostavljaju svoje obitelji i djecu kako bi pomogle kućanstvima drugih obitelji.

'Pendulum', koji će se prikazivati 5. i 6. rujna, rezultat je šestomjesečnog istraživačkog procesa, a otvara prostor onima koji su nerijetko lišeni svoga glasa, priopćili su iz HNK. Autor teksta je Marco Martins te Djaimilia Pereira De Almeida, autorica je glazbe Tia Maria Produções, a pokreta Vânia Rovisco.

Svoja gostovanja na međunarodnim pozornicama zagrebački će HNK započeti u Berlinu 24. i 25. rujna gdje će pred njemačkom publikom izvesti višestruko nagrađivanu predstavu 'Zbilja'. Nacionalna prvakinja Nina Violić te prvak Drame HNK u Zagrebu Livio Badurina 'Zbilju' redatelja Tomislava Šobana izvest će u prostoru kazališta ufaFabrik.

Početak nove kazališne sezone obilježit će i drugo izdanje Zagrebačkog opernog festivala, na kojem će se prikazati europske operne produkcije. Festival počinje 9. rujna operom 'Rigoletto' Giuseppea Verdija pod ravnanjem Piera Giorgija Morandija u produkciji HNK u Zagrebu. Poljska kraljevska opera 11. rujna predstavit će se Händelovom operom 'Rinaldo', a SNG Maribor 14. rujna Bizetovom 'Carmen'. Poznatu i često izvođenu operu buffa, Pergolesijevu 'Služavku gospodaricu', 18. rujna izvest će Teatre Principal de Palma iz Španjolske i Hrvatski barokni ansambl, a 21. rujna Festival zatvara Narodno pozorište Beograd Verdijevom operom 'Simon Boccanegra'.

U foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta 13. rujna premijerno će biti izvedena predstava za djecu 'Gita i skriveni svijet', nastala u suradnji s Kazalištem Mala scena, čije će reprizne izvedbe biti 15., 16. i 17. rujna.

Opera HNK u Zagrebu gostovat će u Narodnom pozorištu u Beogradu, 16. listopada 2024. godine s Gotovčevim 'Erom s onoga svijeta' u režiji Krešimira Dolenčića.

Sredinom listopada na pozornici HNK u Zagrebu neke od najljepših ulomaka klasičnog i modernog baletnog repertoara plesat će renomirani svjetski umjetnici, zajedno s baletnim umjetnicima zagrebačkog HNK. Na Baletnom gala koncertu uz Daniila Simkina i Mariju Kochetkovu, nastupa i poseban gost zagrebačkog Baleta Roberto Bolle, jedna od najvećih baletnih zvijezda današnjice.