pokazala anketa

Britanski školski knjižničari pod pritiskom da uklone neke naslove s polica, evo koga je cenzura najviše zakačila

21.08.2024 u 13:54

Bionic
Reading

Istraživanje organizacije Index on Censorship pokazalo da je od 53 posto ispitanih knjižičara traženo da ukloni naslove s polica, što je polovica i učinila

Više desetaka školskih knjižničara susrelo sa zahtjevom da uklone neke knjige s polica svojih knjižnicama, među kojima je mnogo naslova LGBTQ+ tematike, piše The Guardian.

Među naslovima za koje im se prigovaralo su 'This Book Is Gay' Juno Dawson, 'Julián is a Mermaid' Jessice Love, and 'ABC Pride' Louie Stowell, Elly Barnes i Amy Phelps. Iza više od polovica tih prigovora stajali su roditelji.

'Cenzura je definitivno nešto što brine neke naše članove', izjavila je Alison Tarrant, čelnica jedne udruge školskih knjižničara. Dodala je i da postoji trend u napadima na knjige queer autora ili knjige s queer likovima. Postoji također nekoliko modela cenzure - recimo, učitelj može tražiti knjižničara da ukloni neku knjigu, a ponekad im se kaže da knjižnica može imati određenu knjigu, no da ne bi trebala biti izložena. Nadalje, postoji i autocenzura, da se izbjegnu neugodne situacije. Te zabrane su, čini se, 'uvezene' iz SAD-a, gdje se situacija ozbiljno zahuktala: 'Obično se radi o interesnim skupinama, ne o pojedincima', rekla je Tarrant.

Više pročitajte na stranicama The Guardiana.