piše gloria lujanović

'Strah od letenja' Erice Jong: Oslobođenje žene počinje od nje same

18.08.2024 u 10:57

Bionic
Reading

Kad se 1973. godine ukazala Isadora Wing, protagonistica romana 'Strah od letenja' američke spisateljice Erice Jong, svijet se samo činio drugačijim mjestom nego danas. Ova duhovita, britka, šarmantna i luckasta žena, htjela je slobodu, emancipaciju i jednakost. Sve ono što žene i danas traže, sve što i danas očekuju

Kultni roman Erice Jong, 'Strah od letenja', tih je sedamdesetih godina izazvao istinsku revoluciju, ne samo u SAD-u, nego i cijelom svijetu. Zapanjeno se i s oduševljenjem od istoka do zapada čitalo o mladoj perspektivnoj pjesnikinji koja s mužem u zrakoplovu putuje u Beč na susret psihoanalitičara i odlučna je u namjeri da svoje seksualne maštarije ostvari s nekim muškarcem koji nije njen suprug. Danas knjige teško mogu izazvati revoluciju. Knjiga Erice Jong i tada je izazivala kontroverze, kritičari su je mahom svodili na tri riječi - 'ševa bez šlica' - o kojoj je junakinja maštala, gurnuta je u ladicu chick-lit književnosti, objavljivali su se eseji kako bi se dokazalo da to nije književnost, a sama autorica, Erica Jong, je brutalno napadana. I te je napade stoički podnosila.

Ali ne samo ona nego i knjiga: naklada Iris Illyrica je ovu knjigu nedavno objavila i kod nas, u prijevodu Srebrenke Peregrin, pa sam je tako čitala drugi put u životu. Prvi sam je put čitala koncem osnovne škole, i to na preporuku vlastitog djeda, na srpsko-hrvatskom jeziku, i sada mi je, kao i onda, donijela jednu veliku radost, uzbuđenje, ali i smijeh. Junakinja Erice Jong je jedna silno duhovita žena, oštroumna i precizna u svom izrazu i percepciji svijeta.

Neću ovdje prepričavati sadržaj; uostalom, ovaj tekst tomu i ne služi, mogu vas samo pozvati da knjigu ponovo pročitate, a voljela bih da je pročitaju i hrvatske tinejdžerice i njihove majke koje su s godinama zaboravile da imaju pravo na život. Kao uostalom i većina žena u ovoj zemlji: same smo zaboravile da se imamo pravo radovati i plakati, da imamo pravo na život kakav doista želimo, da imamo pravo na slobodu.

Ništa nama ne može biti oduzeto, ni od koga i ni od kakve institucije, i ni od kakvih muškaraca i društvenih normi, koliko same sebi oduzimamo.

Isadora Wing se panično plaši zrakoplova i letenja, ali, ipak, slijeće u taj Beč na susret psihoanalitičara i odlučna je namjeri da se zabavi i ostvari svoje seksualne maštarije. Strah od letenja i nije ništa drugo nego strah od onog što se od nas očekuje i što se od nas traži, a mi pristajemo izvršavati, zbog mira u kući zaboravljajući da je mir u nama samima, ipak, najvažniji. Osim toga, ova knjiga vrlo precizno kritizira i samu psihoanalizu koja je već tada bila potpuni promašaj kao jedna nasilna, deplasirana i mizogina metoda koja vas iznova retraumatizira i konstatira ono što i sami u najvećoj mjeri znate.

Međutim, ono najvažnije je čemu nas Isadora Wing uči jest put i pravo na slobodu: iako se plaši zrakoplova, ona leti iz SAD-a na drugi kontinent, kao pratnja svome suprugu, odlučna u namjeri ostvariti seks na kakav su 'pravo' imali samo muškarci: seks bez obveza. Taj seks bez obveza koji toliko priželjkuje samo je metafora slobode za koju zna da joj pripada i silno je želi konzumirati. Šteta je što se i danas, pedeset godina od prvog američkog izdanja, ova knjiga svodi na te tri riječi.

Erica Jong je ispisala sjajnu posvetu ženama koja poziva na pobunu protiv duboko usađenih obrazaca ponašanja, načina mišljenja i svijesti o sebi i o drugima, pobunu protiv vlastitih zabluda, laži, uvjerenja na koje pristajemo, bez da ih ikada, istinski preispitujemo. Emancipacija, ta riječ koja se toliko veže, uz žene, pokrete za ravnopravnost i jednakost žena, počinje u nama samima: počinje od svake od nas. Isadora Wing je sjela u zrakoplov i odletjela. Koji strah vi trebate pobijediti? Čega se vi u sebi morate osloboditi? Ova bi nam književna junakinja uvijek mogla biti inspiracija. I ne zaboravimo, kako Erica Jong kaže, oprezno s muškarcima koji podržavaju oslobođenje žene, mora da se taj sprema živjeti od vaše plaće.