book&zvook

Roman Tee Tulić se naveliko sluša, evo što o dojmovima kažu naši kulturnjaci

13.08.2024 u 15:13

Bionic
Reading

Pitali smo spisateljicu Mariju Andrijašević, kazališnog redatelja Darija Harjačeka i novinarku Jelenu Jindru kako im se sviđa posao koji su book&zvook i Lucija Šerbedžija obavili s romanom godine tportala

Podsjećamo, pobjednička knjiga našeg ovogodišnjeg izbora za najbolji domaći roman - 'Strvinari starog svijeta' Tee Tulić - besplatno se može poslušati na plaftormi book&zvook do kraja ovog mjeseca. Sve što je potrebno je instalirati aplikaciju i naći kakav miran kutak, mjesto gdje vam nitko neće smetati kroz ta četiri sata i tri minute koliko traje snimka.

S Ljubicom Letinić i Lanom Deban, ženama koje stoje iz platforme, opširno smo razgovarali nesporedno prije dodjele nagrade. Letinić nam je tada na pitanje o predrasudama prema audioknjigama odgovorila sljedeće: 'Srećemo puno ljudi koji misle da je audioknjiga prvenstveno namijenjena ljudima s poteškoćama vida, pa onda i one kojima je nelagodno da im netko drugi čita knjigu. Razumijem, to je uistinu samo jedna interpretacija, refleksija teksta u nekom drugom. Ali tim pomakom stvaramo novu priliku, na neki način gradimo čitateljski stereo. Glas je izrazito sugestivan, može biti neobično zavodljiv, vješt će vas čitač doslovno usisati. A iz toga se mogu roditi neočekivane ljepote. Ako dopustite da vam netko drugi pročita knjigu, dat ćete si šansu za zanimljivo putovanje - u dodiru s drugim ljudskim glasom stvara se bogatstvo doživljaja, oslobađaju naši interpretativni kapaciteti koje ne aktiviramo dok sami sebi čitamo.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Matej Grgić

Evo što kažu kulturnjaci: 'Roman 'Strvinari starog svijeta' upravo slušam i zaista sam iznenađen vještinom kojom ga Lucija interpretira, ritam njene naracije je točno pogođen, uopće, ritam cijelog sklopa je prekrasan, dramaturgija glazbe i zvuka divna. Štivo je to fino pisano i vrlo potresno i ovo audio izdanje izdvaja ga među naslovima sličnih tematskih težnji', rekao nam je Dario Harjaček.

'Zvuk barke koja se ljulja na moru. Moru mojem riječkom, zamišljam. Jedan mjau koji nije pročitala Lucija Šerbedžija. Kaljinka koju je otpjevala. Napokon sam doma - ne sa slušalicama po gradu jer to ne mogu - poslušala audio roman 'Strvinari starog svijeta' Tee Tulić i krenula na put kroz book&zvook na kojem bih i ostala', rekla nam je Jelena Jindra.

'Predivna je! Lucija Šerbedžija je napravila baš važan posao kao Igra, Teina glavna junakinja. Kažem važan posao, jer znam koliko čitateljima i slušateljima znači kad čuju junake i junakinje i pomisle: Eto te! S druge strane, kako sam u zadnje vrijeme verzirana na audioknjige, ono što mi se posebno svidjelo je Lucijino čitanje, koje baš fino balansira na granici izvedbe i držanja teksta u prvome planu. Nikad jedno ne zasjeni drugo! I mogu reći da ulazak u drugu polovicu kolovoza, smiraj ljeta, baš prati ovu melankoličnu mediteransku priču. Zvukovi života u maloj pasari, života u gradu, života u sebi... Na trenutke se čini kao da su se urotili da s nama dočekaju jesen. Baš kako i treba biti. Slušajte 'Strvinare!', rekla nam je Marija Andrijašević.

  • +13
Marija Andrijašević Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski