projekt 'rezidenti muze'

Lisinski otvorio vrata mladim glazbenicima s Muzičke akademije

30.09.2024 u 15:40

Bionic
Reading

Projekt "Rezidenti Muze" namijenjen mladim glazbenicima, studentima Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, predstavljen je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Projekt "Rezidenti Muze" predstavili su ravnateljica KD Lisinski Nina Čalopek, dekan Muzičke akademije Igor Lešnik, redatelj Mario Kovač, pijanist i rezidencijalni glazbenik Arsen Dalibaltayan te violinistica i rezidencijalna glazbenica Tao-Yuan Hsisao.

Ravnateljica Nina Čalopek istaknula je kako je projekt "Rezidenti Muze" samo jedan od brojnih projekata na početku koncertne sezone u dvorani Lisinski. Dodala je da suradnja Muzičke akademije i dvorane Lisinski traje već dugi niz godina, gotovo od samog otvorenja dvorane.

U Lisinskom predstavljen projekt Rezidenti muze Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ocijenila je kako je uz suradnju s velikim orkestrima za dvoranu Lisinski važno da počne surađivati i s pojedincima, talentiranim mladim studentima te da im u dvorani Lisinki damo prigodu da pokrenu neke svoje prve profesionalne ideje i krenu svojim prvim profesionalnim koracima. To znači, naglasila je, da im damo ne samo prostor male dvorane za njihove koncerte nego i da ih ojačamo produkcijski i marketinški u suradnji sa stručnjacima dvorane Lisinski.

Dat ćemo im i kompletnu tehničku i prezentacijsku potporu, kako bi oni mogli realizirati svoje kreativne ideje i potrebe da se izraze kao mladi profesionalci i umjetnici, rekla je ravnateljica Čalopek.

Po riječima dekana Muzičke akademije Igora Lešnika, na Akademiji su svim srcem prihvatili ideju da nekoliko njihovih najboljih studenata dobije prigodu da se sami sa svojim recitalima predstave publici.

Redatelj Mario Kovač napomenuo je kako su na prvom projektu glazbeno-scenskoga događaja Arsena Dalibaltayana već počeli intenzivno raditi.

Moja je dužnost da pokušamo izići iz okvira klasičnoga koncerta dodavanjem scenskih elemenata, glumaca scenografije, rekao je Kovač i dodao kako će to biti umetnuto suptilno i nenametljivo te u skladu s dogovorom s mladim izvođačima.

Prvi događaj je već 10. studenoga, kada će Arsen Dalibaltayan izvoditi djela Franza Liszta i Skrjabina, gost će biti glumac Goran Grgić koji će recitirati stihove, a majstora rasvjete Alen Marin, koji je to zamislio kao vizualni događaj, rekao je Kovač.

Rezidencijalna glazbenica Tao-Yuan Hsisao svoju izvedbu Papandopula, Stravinskoga i Brahmsa najavila za nedjelju, 2. veljače u Maloj dvorani Lisinski.

Arsen Dalibaltayan smatra kako je nastup u KD Lisinski velika čast za njega jer predstavlja Muzičku akademiju. To nije prvi moj koncert u Lisinskom, napomenuo je i dodao kako je imao prigodu nastupati i u velikoj dvorani te više puta u maloj dvorani. Ovo je velika prigoda za mlade umjetnike da se predstave široj publici, a pogotovo u ovom projektu koji ide u eksperimentalne sfere.