KNJIGA ALEKSANDRA STANKOVIĆA

Među sto faca najveći je Aca

18.09.2013 u 13:04

  • +22

Promocija knjige 'Sto faca i Aca'

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Poznati voditelj emisije 'Nedjeljom u 2' Aleksandar Stanković predstavio je svoju publicističku knjigu 'Sto faca i Aca' u Novinarskom domu u Zagrebu

Severina, Siniša Labrović, Damir Stojić, Mirela Holy, Milka Babović, Velimir Visković, Matija Babić, Predrag Matvejević, Lordan Zafranović. Ove ljude na jednu lokaciju, kao i još niz drugih poznatih, uspio je sinoć u Novinarskom domu na promociji svoje publicističke knjige 'Sto faca i Aca' okupiti Aleksandar Stanković, poznati voditelj 'Nedjeljom u 2'. Bio je to nesumnjivo zanimljiv i relevantan društveni događaj koji svjedoči o Stankovićevoj singularnoj poziciji u domaćem, ali i regionalnom novinarstvu, kao jednog od rijetkih koji će i s moćnima ući u fajt.

No predstavljanje knjige 'Sto faca i Aca', zamišljeno kao talk show u kojem je Stanković gost Ćire Blaževića, Mani Gotovac i Emira Hadžihafizbegovića (uz uvodnu riječ urednika knjige Drage Glamuzine), pokazalo je da je mačo Aca u srednjim godinama razvio neočekivano sentimentalna nagnuća. Tako je istaknuo da ga više vesele emisije u kojima razgovara s ljudima izvan svijeta politike i u kojima se govori o životnim pričama ili odnosu prema svijetu, a ne o Lexu Perković ili nekoj drugoj aktualnoj temi. U skladu s time bio je i pozdrav majci u publici, o kojoj je bilo riječi kasnije i u anegdoti kojom je Stanković opisao gostovanje Borisa Dvornika u 'Nedjeljom u 2'. Naime kako Stanković nakon svake emisije odlazi mami na nedjeljni ručak, sa sobom je taj put poveo i Dvornika, a on je oduševljeno pojeo gulaš Aleksandrove gospođe majke.

Troje ispitivača Aleksandra Stankovića su na promociji imali različite uloge, a one su većinom zaobilazile politiku. Emir Hadžihafizbegović je pitao o djetinjstvu i životu prije televizijske slave, pa smo saznali da je mladi Stanković pjevao u zboru (što je potvrdio i kratkim nastupom, s nekoliko stihova Beethovenove 'Ode radosti' u njemačkom originalu!), radio kao šumar brojeći drveće u šumi (istina!) te neko vrijeme htio biti profesionalni plesač breakdancea, s 12 godina doduše. Ništa manje razotkrivajuće nije bilo ispitivanje Mani Gotovac, ali više o Stankovićevom emotivnom odnosu prema ženama, pa se opisao kao 'seksist, jer prema gošćama nije tako oštar kao prema gostima'; Vesni Pusić je poručio da će bolje proći od Zorana Milanovića ako gostuje u 'Nedjeljom u 2'. Ćiro je pak bio Ćiro, zaključivši da Stanković 'ima određene sklonosti prema njemu; ne zovu me džabe - Ćiro, pederu!'.

Nakon više od sat vremena razotkrivanje Aleksandra Stankovića je uspješno privedeno kraju, poslije čega je uslijedila gužva oko pribavljanja autograma. Nema sumnje da je predstavljanje knjige 'Sto faca i Aca' bio jedinstven događaj, u koji se savršeno uklapalo to što Milan Bandić dolazi sa sat vremena zakašnjenja, Stanković uspijeva usred promocije od Severine iz prvog reda izvući obećanje da će doći u emisiju, usput otkrivajući da mu ne žele doći Ivica Todorić i Ninoslav Pavić te zašto je pisao u knjizi o Mladenu Bajiću, a nije ga nikad ugostio u 'Nedjeljom u 2', ali i reći da muškarci plaču i poetizirati o roditeljstvu. Bio je to, zapravo, odličan show u kojem se pokazalo da je među sto faca ipak samo jedan Aca.