VODITELJICE LABORATORIJA ZABAVE

'Naš je slogan - zabava na pametan način!'

04.09.2014 u 09:53

  • +8

Laboratorij Zabave

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Iza naziva Laboratorij zabave stoje Ana Grzunov i Dijana Zorić. S maštovitim voditeljicama zagrebačke 'platforme' za pametnu zabavu, razgovarali smo o njihovim počecima, idejama, kreativnim radionicama, dramskim grupama i kazališnim gostovanjima te interaktivnom pripovijedanju koje djeca jednostavno - obožavaju

Laboratorij zabave, studio za igru, zabavu i smijeh u svojim prostorima u Trnjanskoj 3 nudi niz kreativnih radionica, filmske i kazališne večeri, dramske grupe i posebnu zanimljivost za klince: interaktivno pripovijedanje.

Osnivačice i umjetničke direktorice Laboratorija, Ana Grzunov i Dijana Zorić, upoznale su se u jednoj školi stranih jezika gdje su zajedno predavale engleski te su odmah shvatile da bi sjajno funkcionirale kao tim.

'Godinama sam htjela pokrenuti nešto svoje i znala sam da će se to kad-tad ostvariti, trebalo mi je mjesec dana da nagovorim Dijanu da zajedno krenemo u taj projekt. Vjerovala sam da nema šanse da ne uspijemo jer imamo genijalan proizvod – nas dvije. Dijana je jaka na jeziku, a ja u rukama', kazala nam je Ana

Podijelile su uloge prema svojim talentima, stoga svaka ima slobodu najbolje se izraziti u svom području. Dok Dijana smišlja priče i likove, nastupa na sceni i glumi, Ana je zadužena za to da sve na sceni funkcionira: bavi se izradom pinjata, balon eksplozija, rekvizita za priče.


Kako izgleda pripovijedanje, koje priče su najzanimljivije djeci?

Pripovijedanje ili storytelling vrsta je interaktivnog pripovijedanja u trajanju 15-20 minuta. Na sceni je jedan pripovjedač koji ulazi i izlazi u ulogu i svojom vještinom nastoji uvući slušatelje u priču. Sve naše priče su autorske i od njih su najpopularnije one iz trilogije o djeci junacima. U njima je junak uvijek dijete koje nekim svojim savjetom ili postupkom utječe na svoju okolinu.

Poanta je ta da bez obzira na to koliko si mali ne znači da ne možeš raditi velike stvari i utjecati na svijet oko sebe. Kroz naše priče želimo utjecati na djecu i roditelje kako bi osvijestili moralne vrijednosti i promišljanje o njima.

Na rođendanima su hit 'strašne priče' (scary stories) jer ih drže u napetosti do samog kraja. Ono što je specifično, to je sam kraj priče koji je smiješan. Smisao pričanja ovih 'strašnih' priča je da se djeca prestanu bojati i da se ne boje svih onih obilježja koje obično idu uz strašno (strašni zvukovi, pauci, zombiji...). Mi kroz to želimo raskrinkati strah.

Opišite nam kako su protekle dosadašnje suradnje i koliko je bitna uloga 'igre živih osoba na sceni' u dječjem razvoju?

Rezultati pričanja priča (pogotovo naših autorskih) je fenomenalan! Forma storytellinga idealna je za djecu, a jedan od razloga je i vrijeme trajanja. Djeca kroz 15, 20 minuta imaju punu koncentraciju. Likovi se brzo izmjenjuju, rekvizite djeca mogu dirati, prate tijek priče tako da se bez njihove pomoći na nekom dijelu priča ne može nastaviti ili odlučuju u kojem će smjeru teći. U isto vrijeme moraju s pripovjedačem viknuti neku riječ ili pljesnuti rukama, dozvati lik iz priče. Svaka naša autorska priča ima moralnu poruku na kraju. Ona je jednostavna, jasna i djeci odmah primjenjiva. Na kraju se djecu pozove da još jednom ponove ono što su čuli i razumjeli. Njegujemo takav cjelovit pristup pričama.

Kod vas gostuju i brojne glumačke družine, a i sami radite kazališne predstave za najmlađe. Napisali ste da 'kazališnim pristupom potičete razvoj mašte, komunikacijskih vještina, kreativnosti i inovativan pristup rješavanju problema kroz meditativne igre, vježbe osjetila, pažnje i koncentracije, pa sve do najklasičnijeg oblika ulazaka i izlazaka u različite likove'. Recite nam nešto o dramskoj grupi i rezultatima koje ste imali priliku uočiti.

Imali smo gostovanja kazališnih družina i samostalnih umjetnika koja su bila odlična. Za takav uspjeh je i zaslužan prostor Laboratorija zabave. Naime, kod nas nema ograđene scene. Publika sjedi na podu i dio je scene. Samim tim se već osjećaju slobodnije i ugodnije. Već samim ulaskom u naš prostor postaju dio priče.

Budući da su blizu izvođaču, imaju potrebu intervenirati i to daje čar svemu. Naše autorske priče posebne su i zbog toga što traže intervenciju publike u priču. Nekad djeca odlučuju o tijeku priče, pita ih se za mišljenje i stav. Kroz naše priče djeca nisu samo pasivni promatrači, već aktivni sudionici.


Posebno raznovrsno zvuče i kreativne radionice u ponudi: Maketarstvo, Kreativno pisanje, Žongla, Strip, Kazalište sjena. Za koju postoji najviše interesa i zašto?

Sve su naše radionice hit. Biramo ih po tome na što bismo se i same htjele upisati i što bismo voljele naučiti. Za svakog se uvijek nađe nešto zanimljivo i sve radionice u super posjećene.

Čini se da njegujete multidisciplinaran i interaktivan, a opet individualan pristup svakom djetetu. Koliko rada, edukacije i općenito razumijevanja današnjih spoznaja o odgoju i roditeljstvu (primjerice o attachment parentingu - povezujućem roditeljstvu i njegovu utjecaju na kognitivni i emocionalni razvoj djeteta) sami ulažete u cijelu priču?

Naš je slogan - zabava na pametan način pa svemu tako i pristupamo. Za sve što radimo u Laboratoriju zabave potrebno je puno truda, proučavanja i pripreme. Ne njegujemo takav pristup samo kod priča, već i sama proslava rođendana kod nas ima edukativnu notu.

Uzmemo neku temu iz popularne kulture i koristimo je da bismo prenijele neke dublje poruke u koje vjerujemo, djeci. Na primjer, Jedi trening akademija na kojoj se uče vještine kao što su - naučiti slušati i poštovati starije od sebe (Majstor Joda), brinuti se za druge (čuvati Galaksiju), voljeti i poštovati cure (princeza Leia), paziti da slijediš prave vrijednosti (uvijek ostati na Svijetloj strani) i čuvati se i prepoznati nevolje (Darth Vader).

Na rođendanu Put oko svijeta - upoznajemo kontinente, tradicionalne igre zemalja u kojima se nalazimo, plešemo plesove specifične za određenu kulturu. Tematski rođendan Smiješna strana povijesti/Vremeplov na zabavan način obrađuje povijesna razdoblja i ozbiljne povijesne činjenice (od ledenog doba do Elvisa). Uglavnom, puno igre, zabave i smijeha.


I za kraj, što vas u vašem radu najviše veseli?

Najviše nas veseli kad ljudi prepoznaju koliku ljubav, predanost i rad ulažemo u sve što radimo. Uz to kad vidimo kakav konkretan utjecaj imamo na djecu i odrasle, neprocjenjivo nam je to. Nama posao nije posao, već zadovoljstvo i zabava. Imamo prostor i vrijeme da ga provedemo točno onako kako želimo. A koliko tek ideja čeka na svoju realizaciju.