kulturni vodič

Nezapamćen glazbeni tjedan u Zagrebu: Čeka nas čak osam sjajnih koncerata

21.10.2024 u 15:05

Bionic
Reading

Ovotjedno izdanje Kulturnog vodiča nudi čak osam sjajnih koncerata - od Alcesta u ponedjeljak do Žena, Trophy Jumpa i High5 u subotu

Ponedjeljak, Boogaloo

Dugo iščekivani koncert francuskih post black metal/shoegaze junaka Alcest konačno će se dogoditi u ponedjeljak, 21. listopada, što će biti njihov premijerni nastup u Hrvatskoj. Mjesto radnje je velika dvorana Boogalooa i ovom će prilikom promovirati album 'Les Chants de L’Aurore', a on je svjetlo dana ugledao u lipnju ove godine kao izdanje Nuclear Blasta. Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 32 eura mogu se kupiti online preko Hangtime ticketinga ili u Dirty Old Shopu (Tratinska 34). Ako ih ostane, na dan koncerta za ulaznicu će trebati izdvojiti 35 eura.

Izvor: Društvene mreže

Utorak, Vintage Industrial Bar

Osnivač, glavni vokalist i gitarist Melvinsa, jednog od najglasnijih i najutjecajnijih bendova američke indie scene, kreće na tek drugu samostalnu seriju nastupa čak desetljeće nakon zadnjih solo svirki. Nastupat će s Trevorom Dunnom, basistom benda Mr. Bungle, koji je dio projekta Melvins Lite, obojica su članovi supergrupe Fantômas, a gostovao je i na albumu 'Gift of Sacrifice' King Buzza iz 2020. Na turneji će Dunn svirati bas gitaru i kontrabas dok će Osbourne pjevati i svirati akustičnu gitaru. Za ulaznicu će trebati izdvojiti 23 eura, a na dan koncerta koštat će 26 eura. Kupiti se mogu u sustavu Eventim.hr i svim njihovim prodajnim mjestima, Dirty Old Shopu i Rockmarku.

Izvor: Društvene mreže

Srijeda, Močvara

Pharmakon je 'zvučno kopile' njujorške interdisciplinarne umjetnice Margaret Chardiet. Odgojila ju je punk scena prepuna heretika i kojekakvih umjetnika koji to nisu. Kulturni otpad grada u kojem odrasta nagoni je da umjesto visokog obrazovanja odabere nesiguran put glazbenice. U takvom okruženju nastaje Pharmakon sada već davne 2006., u dobi u kojoj je autorica imala samo 16 godina. Ulaznice u pretprodaji koštaju 13 eura, a na dan koncerta koštat će 18 eura.

Izvor: Društvene mreže

Četvrtak, Močvara / Vintage Industrial Bar

Ah, Cherubs. Teksaški noise rock bend s punim pravom možemo opisati kao kultni - nikad nisu bili 'veliki', ali ostavili su trag i utjecali na generacije nakon sebe. Bend je inicijalno potrajao dosta kratko - znamo gdje su bili ‘91. jer su tada počeli s radom. Godinu kasnije objavili su prvi LP 'Icing' za Trance Syndicate, etiketu Kinga Coffeyja iz Butthole Surfersa. Mediji su ih tada nazvali 'svojevrsnom noise rock supergrupom čiji je ultratežak zvuk usporediv sa svima od Black Sabbatha preko Flippera do Melvinsa', što je vrlo točan opis. Dvije godine (1994., za slučaj da ne uspijevate pratiti) nakon 'Icinga' objavljuju svoj magnum opus, 'Heroin Man', skoro pa tematski album inspiriran smrću bliskog prijatelja zbog overdoza. Šteta što ga baš nisu stigli pošteno promovirati jer se bend raspao netom prije objave albuma, ali eto, nije išlo. Ulaznice za nastup grupe Cherubs koštaju 14 eura u pretprodaji, 18 na ulazu, a za mlađe od 18 koncert je besplatan.

Izvor: Društvene mreže

Maybeshewill, instrumentalni post-rock heroji iz Engleske, vraćaju se u Zagreb, i to u Vintage Industrial Bar u četvrtak 24. listopada. Kritika svrstava sjajne britanske Maybeshewill u post-rock, post-metal ili math-rock, stavljajući ih uz bok imenima kao što su Mogwai, Sigur Rós ili 65daysofstatic, a sam bend svoj je zvuk opisao kao instrumentalni rock s elementima elektroničke glazbe. S pet studijskih albuma, desetak kompilacija i isto toliko kraćih izdanja, Maybeshewill su se s UK scene u gotovo dva desetljeća karijere otisnuli na svjetske pozornice. Ulaznice su u prodaji za 20 eura, a ta cijena vrijedit će do 21. travnja. Nakon toga penje se na 23 eura, a ostane li ih, na dan koncerta za ulaznicu će trebati izdvojiti 26 eura.

Izvor: Društvene mreže

Subota, Boćarski dom / Attack / Močvara

U subotu ćete pak morati birati između nastupa High5, Žena i Trophy Jumpa. Prvi je koncert rasprodan, drugi košta 10 eura (na ulazu 13), a treći je isto 10/13. High5 se ponovno okupljaju na desetu godišnjicu EP-a 'Triestri', izdanja koje ih je predstavilo domaćoj publici, Žen promoviraju novi album 'Ciklus', a Trophy Jump slave 10 godina postojanja.

Izvor: Društvene mreže