DIKTATURA UMJETNOSTI

Njemački umjetnik na sudu zbog nacističkog pozdrava

10.06.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Njemački likovni umjetnik i performer Jonathan Meese poznat je po svojim drskim provokacijama, no čini se da je otišao predaleko svojim dizanjem desnice na nacistički pozdrav u sklopu tribine na kojoj je tražio 'diktaturu umjetnosti', zbog čega ga je njemačko tužiteljstvo iz Kassela odlučilo kazneno goniti

Njemački časopis Der Spiegel prije godinu dana organizirao je javnu tribinu na temu 'Megalomanija u umjetnosti', a među gostima je – potpuno odgovarajuće – bio i provokativni i konfliktni berlinski umjetnik Jonathan Meese. I nije razočarao, jer je u jednom trenutku zaključio da je svijetu potrebna 'diktatura umjetnosti', a svoje je riječi podebljao gestom koja je u Njemačkoj zbog specifične nacionalne povijesti stavljena izvan zakona.

Meese je tada podignuo desnicu na nacistički pozdrav, što je nakon godinu dana izazvalo reakciju tužiteljstva iz Kassela koje ga je odlučilo kazneno goniti. Berlinski umjetnik je pozvan da se pojavi pred sudom sredinom srpnja. Kao svjedokinje su pozvane i urednice Der Spiegela Ulrike Knöfel i Marianne Wellershoff, a svoje iskaze trebaju dati 18. srpnja.

U svojem objašnjenju za podizanje optužnice tužiteljstvo u Kasselu je poručilo da je Jonathan Meese upotrijebio 'gestu koja je znak organizacija protivnih ustavu'.

TV-prilog o životu i umjetničkom radu Jonathana Meesea