APOKSIOMEN U LOUVREU

Pogledajte parišku pustolovinu antičkog atleta

28.11.2012 u 12:34

Bionic
Reading

Antički kip Apoksiomena, jedno od najmonumentalnijih djela antičke skulpture, u sklopu festivala Hrvatske u Francuskoj Croatie, la voici izložen je u Louvreu. Kako izgleda njegov pariški izlet, pogledajte u videoreportaži

Apoksiomen je izložen u krilu Denon, u kojemu su izložena djela nefrancuskih umjetnika uključujući i djela talijanskih majstora poput Da Vincijeve 'Mona Lise'. Predviđa se da će ga tijekom tri mjeseca tijekom kojih će bit izložen u Louvreu vidjeti preko dva milijuna posjetitelja.
Godine 1996. ronilac amater slučajno je otkrio veliki brončani kip na 45 metara dubine na pučini Jadrana kod otoka Vele Orjule jugoistočno od Lošinja.

Izvanredno sačuvanog, u travnju 1999. godine izvukli su ga na površinu i restaurirali hrvatski arheolozi. Kip visok 1,92 m predstavlja atleta koji svoje tijelo čisti uz pomoć metalne strugaljke, vrsta je statue koja se zove 'apoxyomène', od grčkog 'strugati, gratati'.

Kip je bio izložen u Firenci 2006. godine, zatim u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a od kraja 2010. godine nalazi se u Muzeju Mimara u Zagrebu te je u međuvremenu uvršten na popis podmorske baštine UNESCO-a.

Kako izgleda njegov pariški izlet, pogledajte u videu.