drugo izdanje

Posjetom Umjetničkom paviljonu započeo festival Open House Zagreb

18.10.2024 u 14:46

Bionic
Reading

Drugo izdanje festivala arhitekture Open House Zagreb (OHZ), koji promovira Zagrebačku arhitekturu i nastoji potaknuti stanovnike na promišljanje njihove uloge u stvaranju grada, počelo je u petak obilaskom Umjetničkog paviljona uz stručno vodstvo Nikoline Morović

Druga sezona festivala Open House Zagreb mjesto je susreta građana i arhitekture "u kojem struka zajedno sa stanovnicima, ne samo otkriva, već i promišlja izglede Grada, slaveći njegovu arhitektonsku izvrsnost, baštinu i urbane inovacije", kazala je kreativna ravnateljica projekta OHZ Dubravka Vrgoč na otvorenju.

Festival ističe "održivost, prenamjenu baštine i urbanu regeneraciju" te potiče "poštivanje izgrađenog okoliša, a stanovnicima nudi mogućnost da se još više povežu sa svojim gradom", rekla je Vrgoč.

"Arhitektura mora biti otvorena široj javnosti i poticati raspravu među ljudima", rekla je izvršna ravnateljica projekta OHZ Tomislava Blatnik.

Umjetnički paviljon u Zagrebu, ističe se u priopćenju, najstariji je izložbeni prostor u Hrvatskoj, izgrađen 1896. godine za Milenijsku izložbu u Budimpešti, nakon čega je preseljen u Zagreb, što je bilo moguće zbog njegove montažne naravi i čelične konstrukcije. Paviljon se nalazi na reprezentativnoj poziciji istočnog dijela Zelene potkove, sistema parkova i trgova koji definiraju donjogradski zagrebački urbanizam, no usprkos svojem statusu simbola kulturnog identiteta grada, ima trajno upisanu privremenost, kazala je ravnateljica Umjetničkog paviljona Irena Bekić.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet napomenuo je da je Umjetnički paviljon trenutno između konstrukcijske i cjelovite obnove. "Taj je 'međuprostor' iskorišten za razgledavanje, pa će posjetitelji moći vidjeti i ono što je prethodilo, ali i čuti ono što slijedi u smislu završnih restauratorskih radova", rekao je.

Open House Zagreb dio je svjetske mreže Open House Worldwide, zamišljen kao promocija najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela te susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata. Festival potiče razmišljanja o vrijednostima grada i ulozi stanovnika u njegovom stvaranju te ih potiče da se zalažu za dobro osmišljeno, planski izgrađeno okruženje.

U sklopu Festivala organiziran je obilazak još 41 arhitektonski značajnog objekta, među kojima se nalaze kompleks Instituta Ruđer Bošković, Peti kupe, Palača zagrebačke burze za robu i vrednote, Kuća Kallina, Epidemiološki institut, spomen park Dotrščina, Agronomski fakultet i mnogi drugi.

Također, ovogodišnje izdanje odaje počast ocu hrvatske moderne arhitekture Viktoru Kovačiću, zbog čega su u program uvrštena sva njegova ostvarenja u kojima su organizatori uspjeli posjetiteljima omogućiti ulazak.

Održat će se i razgovori sa značajnim arhitektima "Susret s arhitektom", na kojima će gostovati Branko Silađin, Milan Šosterič i Hildegard Auf-Franić.

Partner festivala je Turistička zajednica grada Zagreba.