VELIKA OBLJETNICA

'Posvećenje proljeća' danas slavi 100 godina

29.05.2013 u 19:04

Bionic
Reading

Prije točno 100 godina, 29. svibnja najveći dio publike u tada novom pariškom kazalištu Théâtre des Champs-Élysées bio je zgrožen. Glasno su negodovali i zviždali baletu koji će izmijeniti povijest klasične glazbe

Tvorac tog kontroverznog djela bio je skladatelj Igor Stravinski koji je tada bio na početku svoje karijere. Za njega su neki znali zbog ranijih djela koja su izvođena u kazalištu, no nakon premijere 'Posvećenje proljeća' bio je glavnom temom u umjetničkim krugovima!

Mnoge je iznenadio, kako su pričali, divljaštvom na sceni, nekonvencionalnom uporabom glazbenih motiva i nesvakidašnjom koreografijom. Tek su ga malobrojni hvalili - isprva tiho, a kasnije sve glasnije jer je hrabro iskoračio iz tad poznatih okvira. 

Povijest je pokazala da su bili u pravu jer se njegovo kultno 'Posvećenje proljeća' smatra djelom koje je promijenio klasičnu glazbu zauvijek.
 
Djelo je nastalo u sumraku Prvog svjetskog rata, a balet je preživio mnoga izvođenja od svoje premijere. 
 
Pisano je za neobično veliki orkestar u kojem je bilo nekoliko flauta, oboe, engleski i klasični rogovi, klarineti, fagoti i kontrafagoti te desetak truba, trombona, tuba i timpana, kao i niz tradicionalnih istočnoeuropskih instrumenata.

Djelo je kasnije često izvođeno kao koncertna skladba bez plesača i koreografije, no njegova upečatljivost i inovativnost nisu gubile na značaju.