PREMIJERA U SPLITU

'Priče s trajekta' na trajektu Oliver: Predstava koja priča priče Jadrolinijinih putnika

09.08.2024 u 09:34

Bionic
Reading

Premijera predstave Priče s trajekta ove će se subote u sklopu 70. Splitskog ljeta izvesti u prostorima trajekta Oliver koji će biti privezan na vezu splitske Trajektne luke, najavljeno je to u četvrtak na konferenciji za medije u HNK.

U autorskim timu predstave je redateljica Anica Tomić, te Ivor Martinić i Jelena Kovačić koji su Priče s trajekta stvorili inspirirani pričama koje su podijelili putnici trajekata Jadrolinije.

Redateljica Anica Tomić je podsjetila da su na ideju o izvedbi Priča s trajekta došli još prije godinu dana i na početku im se učinila neizvediva jer su bili svjesni da je teško dobiti brod Jadrolinije usred ljetne sezone za izvedbu predstave, no Jadrolinija se pokazala kao sjajan partner.

Kada su na natječaju od građana prikupili priče, odnosno njihova iskustva s trajekata, njih tridesetak, pet su mjeseci montirali tekst. Za ansambl je rekla da je fenomenalan i da su se svi jako dobro uklopili.

"Priče su bile raznolike i iz njih smo doznali da je na trajektima bilo jako puno poroda, raznih prijevoza, smrti, zaljubljivanja, galebova, priča o kamionima i njihovim vozačima. To je ono što je najdirljivije da jedan brod kao žila kucavica nosi početak i kraj života. Za Splitsko smo ljeto predvidjeli četiri izvedbe ove predstave koja se može isključivo igrati na brodu", izjavila je Tomić.

  • +7
Anica Tomić i Ivor Martinić najavili predstavu Priče s trajekta Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Glavnu ulogu u predstavi igra Snježana Sinovčić Šiškov koja kaže da je njezina uloga personifikacija ne žive osobe jer ona zapravo glumi prvi trajekt Bodulku koja je počela ploviti po Jadranu 1959. godine. Izabrana je kao prvi naš trajekt tj. kao čuvarica priča i sjećanja koja zna sve priče i njima upravlja zbog čega je njena uloga koncert majstora i ona je vodič kroz priče, te diktira tempo.

"Tako se i predstavljam kao majstorica ceremonije, a cijeli glumački ansambl predstavljam kao svoju posadu. Priče  su svakodnevne koje su nama slali ljudi koji putuju trajektom, ali čini mi se da su te priče usječene u naše kolektivno sjećanje", ustvrdila je Sinovčić Šiškov.

Glumica Andrea Mladinić je rekla da je vrhunski trojac autora svima na predstavi pružio nezaboravno uzbudljivu plovidbu na trajektu Oliver, a vjeruje da će taj osjećaj imati i svi koji budu gledali Priče s trajekta. Rekla je da su probe dugotrajne i ispunjene. 

"Kad glumac ima osjećaj da radi nešto posebno i veliko za publiku kojoj će pružiti nesvakidašnje iskustvo onda nije ništa teško mada nam je na tom brodu sve teško, ali ipak to veselje i uzbuđenje oko projekta je nemjerljivo", kazala je Mladinić.

Uloge tumače Nikša Arčanin, Bruna Bebić, Vanda Boban Jurišić, Elvis Bošnjak, Luka Čerjan, Anastasija Jankovskaja, Stipe Jelaska, Mijo Jurišić, Zorana Kačić Čatipović, Andrea Mladinić, Davor Pavić, Stipe Radoja, Snježana Sinovčić Šiškov, Ana Marija Veselčić, Andrijana Vicković, Monika Vuco Carev, Donat Zeko.

Dramaturginja predstave je Jelena Kovačić, za glazbu se pobrinuo Nenad Kovačić, za kostimografiju Sonja Obradović, dok je producentica Ena Subotić. Uz glumce na sceni će biti i Gudački kvartet Sequentia Strings i polaznici Dramskog studija Play Drama.