bogata jezična i kulturna baština

Proslavljen Dan rumunjskog jezika u Zagrebu uz kreativne radionice i potpisivanje knjiga s Dianom Tivu

18.09.2024 u 16:56

Bionic
Reading

U nedjelju, 15. rujna, proslavljen je Dan rumunjskog jezika u prostorijama Udruge Rumunja u Zagrebu

Ova posebna proslava okupila je djecu i odrasle u okviru radionice čitanja i ilustracije na rumunjskom jeziku koju je vodila ugledna rumunjska autorica i ilustratorica dječjih knjiga, Diana Tivu. Događaj je realiziran uz podršku Veleposlanstva Rumunjske u Republici Hrvatskoj, rumunjske Vlade, Vijeća nacionalnih manjina u Hrvatskoj, Dječje knjižnice 'Biblioteca Prichindeilor' i Sveučilišta u Zagrebu.

Program je započeo uvodnim govorima predsjednice Udruge Rumunja u Republici Hrvatskoj, Aline Dobrescu, i NJ. E. Mihaele Camarasan, izvanredne i opunomoćene veleposlanice Rumunjske u Republici Hrvatskoj. Nakon toga, uslijedio je okrugli stol posvećen temi 'Odnos teksta i slike u dječjoj književnosti', a potom interaktivna radionica ilustracije namijenjena cijeloj obitelji. Djeca i njihovi roditelji imali su priliku učiti od talentirane umjetnice Diane Tivu, koja je svojim iskustvom obogatila radionicu. Na kraju događaja, najmlađi su uživali u dobivanju potpisanih primjeraka njezinih knjiga.

Alina Dobrescu, predsjednica Udruge Rumunja u Republici Hrvatskoj, izjavila je:

'Ovaj dan, koji je dio UNESCO-ve baštine kroz dvije riječi: 'dor' i 'doina' (riječi koje su neprevedive), odlična je prilika da se podsjetimo da je rumunjski jezik simbol rumunjskog identiteta i važan element povezivanja rumunjskih zajednica diljem svijeta. Ovim događanjem povezujemo Rumunje koji žive u Hrvatskoj s njihovim korijenima, a posebna nam je čast što smo ugostili Dianu Tivu, jednu od najomiljenijih suvremenih rumunjskih književnica, koja je djeci pružila inspiraciju da slijede njezin put.'

Nakon uspjeha sličnog događanja u Rijeci 12. rujna, gdje su djeca iz Istro-rumunjske zajednice i Rumunji koji žive u Rijeci s velikim entuzijazmom sudjelovali u kreativnim radionicama i upoznali Dianu Tivu, proslava u Zagrebu također je pobudila veliko zanimanje i zadovoljstvo među sudionicima. Radionice su omogućile prisutnima da istraže čaroliju ilustracije i razvijaju svoju kreativnost pod vodstvom stručnjakinje.

Dan rumunjskog jezika obilježava se svake godine 31. kolovoza, kada Rumunjska i rumunjske zajednice diljem svijeta slave svoj jezik kao simbol nacionalnog identiteta i kulturne baštine. Ovaj je dan proglašen nacionalnim praznikom u Rumunjskoj 2013. godine, a također se slavi i u Republici Moldaviji. Rumunjski jezik pripada romanskoj jezičnoj obitelji, zajedno s francuskim, talijanskim, portugalskim, španjolskim i katalonskim, a koristi ga oko 24 milijuna ljudi kao materinski jezik. Ove proslave predstavljaju priliku da se istakne bogata jezična i kulturna baština Rumunjske te da se njeguju veze među rumunjskim zajednicama širom svijeta.

***

Udruge Rumunja u Republici Hrvatskoj, sa sjedištem u Zagrebu, ima važnu ulogu u njegovanju rumunjske kulture i razvijanju zajedničkih veza kroz suradnju s veleposlanstvom i obrazovnim institucijama. Prema posljednjim podacima popisa stanovništva, u Hrvatskoj živi 475 rumunjskih stanovnika, a procjenjuje se da je više od dvije tisuće osoba odabralo tu zemlju za svoj novi dom.