S ANTENOM U GLAVI

Prvi umjetnik kiborg zna u kojoj boji zvone mobiteli

06.05.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Zahvaljujući anteni implantiranoj u lubanju, Neil Harbisson čuje slike i slika tonove. Prvi umjetnik-kiborg objasnio je zašto se odlučio za radikalan potez ugradnje implantata te u kojoj boji zvone mobiteli

Britanski umjetnik Neil Harbisson svoj je umjetnički dar odlučio unaprijediti ugradnjom antene u lubanju. Implantat dug tridesetak centimetara pruža se iz njegove glave poput kakvog ticala, a Harbison ga naziva 'eyeborgom'.

Odluku da svoje tijelo podredi umjetnosti objasnio je u razgovoru za Guardian.

'Postajanje kiborgom nije samo životna odluka. Riječ je o umjetničkoj poruci – svoje tijelo i mozak tretiram kao skulpturu', rekao je.

Učinio je to jer smatra da je napredna tehnologija tu da proširuje naša osjetila i da je dužnost umjetnika koristiti je u te svrhe.

Njegova antena povezana je s čipom koji pretvara boju u frekvenciju koju je moguće čuti kao notu.


Prvotno mu je antena pomagala u borbi protiv akromatopsije, rijetkog oblika daltonizma koji pogađa jednu od 33.000 ljudi, no ubrzo je prepoznao brojne druge mogućnosti tog uređaja.

Iako ne vidi boje, danas ih intenzivno doživljava putem zvuka.

'Volim slušati Warhola i Rothka, jer njihove slike proizvode jasne note. Ne volim slušati Da Vincija i Velázqueza, jer koriste slične nijanse boje i zvuče poput soundtracka za horor film.'

Sve što čuje Harbisson povezuje s bojama, tako primjerice tvrdi da mobiteli zvone zeleno, a preminula pjevačica Amy Winehosue pjeva crveno i ružičasto.

Osim slušanja slika i slikanja glazbe, umjetnik-kiborg kroz antenu odnedavno može primati telefonske pozive i povezivati se s obližnjim uređajima putem Bluetootha te koristiti internet.

Iako ističe brojne prednosti ugradnje antene, na njegov tjelesni dodatak ne gledaju svi s razumijevanjem.

Zahtjev da dobije putovnicu s osobnom fotografijom s antenom isprva je odbijen, no naposljetku je prihvaćen, a upao je u nevolju i tijekom boravka u Španjolskoj kada mu je tamošnja policija uklonila kameru s glave jer je snimao sukob na ulici.

Argument da je on kiborg i da se radi o dijelu njegova tijela nisu uvažili.

'To mi je bio najgori dan u životu', rekao je prisjetivši se tog iskustva.