VACLAV PISVEJC

Razbio je sliku o glavu Marine Abramović pa skulpturu Ai Weiweija: Tko je umjetnički vandal koji šokira svijet

24.09.2024 u 12:27

Bionic
Reading

Policija u Bologni uhitila je 57-godišnjeg Vaclava Pisvejca, ambicioznog slikara i iskusnog vandala koji već godinama uništava umjetnička djela, pretežno u Italiji. Nakon napada na poznate skulpture u Firenci i razbijanja portreta o glavu Marine Abramović, proteklog vikenda je na otvorenju izložbe poznatog kineskog umjetnika i disidenta Ai Weiweija uništio njegovu skulpturu Porculanska kocka

Vandalski čin dogodio se u petak prilikom otvorenja Aijeve izložbe u bolonjskoj Palazzo Fava. Kineski umjetnik objavio je snimku nadzorne kamere na svom Instagramu. Na snimci se vidi kako muškarac gura skulpturu, a potom drži njen komad iznad glave. Autor skulpture rekao je kako se za njegovo dobro nada da se nije ozlijedio komadićima razbijenog porculana.

'Bez obzira na motive, vjerujem da je uništavanje izloženog umjetničkog djela neprihvatljivo. Takvi činovi ne samo da potkopavaju ulogu muzeja kao javnog prostora, već predstavljaju potencijalnu fizičku prijetnju, osim pukog nanošenja štete značenju koje nosi umjetničko djelo', rekao je Ai, a prenosi Art Newspaper. Situaciju koju je doživio iz susjedne prostorije opisao je kao 'teroristički napad'.

'Pretrpavanje muzeja zaštitarima nije rješenje'

'Uletio sam unutra i zatekao kaos. Gledajući kroz staklo, vidio sam da Porculanska kocka — izrađena od plavo-bijelog porculana qinghua — leži razbijena na podu, a zaštitari su savladali odgovornu osobu', kaže Ai.

Umjetnik ističe kako ne smatra da su za incident odgovorni zaštitari, niti da su ga mogli u potpunosti spriječiti. 'U današnjem svijetu, ako je netko odlučan uništiti nešto, sigurnosne mjere često su nedovoljne. Na snimci nadzorne kamere jasno se vidi da je netko odmah pokušao intervenirati, ali bilo je prekasno. Pretrpavanje muzeja zaštitarima nije rješenje. Ovaj čin otvara niz pitanja o povjerenju koje dajemo umjetnosti i načinu na koji se ona dijeli. Takva destrukcija odraz je rastuće podijeljenosti, iracionalnosti i nasilja u društvu', zaključio je Ai.

Arturo Galansino, kustos izložbe i glavni direktor Fondazione Palazzo Strozzi u Firenci, rekao je za Reuters: 'Nažalost, poznajem autora ove nesmotrene geste iz niza uznemirujućih i štetnih epizoda tijekom godina, a koje uključuju razne izložbe i institucije u Firenci. Čin vandalizma protiv djela Porculanska kocka Ai Weiweija još je šokantniji kada uzmemo u obzir to da nekoliko radova postavljenih u sklopu izložbe istražuje samu temu uništenja, poput triptiha 'Razbijanje urne dinastije Han', u kojoj je umjetnik prikazan kako uništava drevnu vazu, referirajući se na namjerno uništavanje prošlosti u novijoj kineskoj povijesti', kaže kustos. Galansino dodaje da će uništena Porculanska kocka biti zamijenjena njenim otiskom u prirodnoj veličini.

Tko to tamo uništava?

Uništeno Aijevo djelo tek je jedno u nizu na sve većem popisu umjetnina vandaliziranih posljednjih godina. U novije vrijeme primat u tome preuzimaju klimatski aktivisti te su samo u zadnje dvije-tri godine izvodili performanse poput zalijevanja Mone Lise u Louvreu juhom ili razmazivanja boje po slikama Claudea Moneta.

Ipak, Pisvejc je druga vrsta vandala, ona koja prije svega privlači pažnju na sebe. Svoje 'performanse' najčešće izvodi u Firenci, na trgu Piazza della Signoria, najvećem svjetskom urbanom muzeju na otvorenom. Ondje se ranijih godina gol penjao na kip Herkula i Kakusa, a skulpturu lava, simbola Firence, išarao je žutom i plavom bojom, tobože u znak podrške Ukrajini. Ipak, njegov najpoznatiji performans datira iz 2017. godine, kad je na istom trgu razbio svoj portret Marine Abramović o glavu poznate konceptualne umjetnice. Kad god ga pitaju zbog čega radi to što radi, odgovor je uvijek isti - u ime umjetnosti.

U ime umjetnosti, tvrdi, oštetio je i najpoznatiju skulpturu na Piazza della Signoria - onu Michelangelova Davida - koju je Firenca 2021. umotala crnim velom u znak žalosti zbog ruske agresije na Ukrajinu. Pisvejc je zapalio crni veo te na skulpturi izazvao štetu čiji je popravak koštao 15 tisuća eura. Vandal je završio u zatvoru na šest mjeseci, uz novčanu kaznu od 26 tisuća eura, a vrijeme će pokazati koja ga kazna čeka za štetu koju je napravio na Aijevoj skulpturi. Bilo kako bilo, Pisvejc sa svojim performansima neće tek tako stati.