Zürich

Kolijevku dadaizma išarali porukama protiv Izraela, galeristi ogorčeni

11.06.2024 u 11:02

Bionic
Reading

Barem četiri ciriške galerije napadnute su iz protesta prema izraelskim postupcima u Palestini, a među njima je i legendarni Cabaret Voltaire

'Nisam mislila da je ovako nešto moguće u Švicarskoj', izjavila je galeristica Maria Bernheim za švicarske medije. Naime, njezina je galerija osvanula išarana natpisima 'Slobodna Palestina' i 'Protiv umjetnosti koja podržava genocid'. Vijest i fotografije objavio je švicarski Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Iz gradske policije za NZZ su potvrdili da su u petak u tom kontekstu zaprimljene četiri prijave materijalne štete. Istraga je u tijeku, a policija posebno istražuje je li autore grafita moguće kazneno goniti.

Galerija Bernheim pripremala je izložbu jedne dagestanske umjetnice kad se dogodio napad. 'Ova je galerija otvorena za sve, nastojimo imati dijalog, a oni koji se ovako ponašaju žele to spriječiti', dodala je Bernheim.

Ova galerija nije jedina koja je napadnuta, barem ih je četiri doživjelo isto. Među njima je i legendarni Cabaret Voltaire, kolijevka dadaizma, galerija koja je upravo otvorila izložbu posvećenu jamajkanskom glazbenom producentu Leeju Scratch Perryju. Iz ove su galerije odbili dati komentar.

Ciriška policija potvrdila je da je primila četiri različite prijave povezane uz vandalizam. Osim dvije spomenute, nastradale su i galerije Karma International i Blue Velvet Projects. Uz potonju je osvanuo natpis 'Intifada za pobjedu', a ispod je nacrtan crveni trokut, simbol koji koristi Hamas.