izložba u čast jagode kaloper

Sjećanje na divu jugoslavenskog modernističkog filma

20.06.2017 u 10:01

Bionic
Reading

Na njezin nedočekani 70. rođendan, 19. lipnja, u predvorju kina Tuškanac te u sklopu programa 'Sjećanje na divu' Dana hrvatskog filma, izloženi su fotografski portreti Jagode Kaloper, a u velikoj kino-dvorani prikazala su se dva njezina filma, prvi u kojem je nastupila, epizoda iz omnibusa 'Ključ' iz 1965., te prvi i posljednji koji je režirala – dokumentarac 'Iza ogledala' iz 2011.

U urbanoj priči 'Ključ' o stidljivoj noćnoj avanturi dvoje mladih, Kaloper je imala svoje prvo filmsko pojavljivanje i kao naturščica s diplomom akademske slikarice, odmah je zapažena po francuskom šarmu i lakoći izvedbe.

Nakon toga su uslijedile uloge u filmovima 'Ponedjeljak ili utorak' (1966.), 'Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata' (1968.), 'Lisice' (1969.), 'Plavi svijet' (1969.). Tijekom 1971. ostvarila je nekoliko uloga - u filmovima 'Fabijen', 'Apotekarica', 'Balada o svirepom'.

Iste je godine u filmu Dušana Makavejeva 'W.R. - Misterije organizma' ostvarila ulogu seksualno osviještene i oslobođene žene, koja se pamti kao njezino najpoznatije glumačko ostvarenje.

Potom je glumila u filmovima 'Kud puklo da puklo', 'Kuća', 'Posljednji podvig diverzanta Oblaka', 'Ponedjeljak', 'Trofej', 'Samo jednom se ljubi'.

Intenzivni dio njezine glumačke karijere završava početkom osamdesetih, a tek kasnih devedesetih sporadično se počela vraćati na film u epizodnim ili cameo-rolama.

Glumila je u filmovima 'Pont Neuf' i 'Mondo Bobo' te 'Zavaravanje' i 'Holding', a njezina posljednja filmska uloga bila je u filmu 'Družba Isusova' iz 2004.

Za svoju je filmsku karijeru Jagoda Kaloper višestruko nagrađivana - dobila je Nagradu grada Zagreba 'Kula Lotrščak', 'Srebrnu Arenu' i 'Zlatnu Arenu' na pulskome filmskom festivalu te nagradu 'Carica Teodora' na filmskome festivalu u Nišu.

S filmskom gradila i slikarsku karijeru

Paralelno s filmskom, gradila je i slikarsku karijeru. Diplomirala je 1970. na Likovnoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a iste godine postala je i članica Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU).

Izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama, grafički je dizajnirala brojne knjige, časopise, kataloge i postere, a autorica je i vizualnog identiteta nekih industrijskih proizvoda.

Dizajnirala je vlastitu liniju keramičkoga nakita te radila kao kostimograf na filmu.

I za svoj slikarski i dizajnerski rad je primila mnoge nagrade, među ostalima Nagradu Zagrebačkoga salona u sekciji 'Prijedlozi', nagradu za ilustraciju za dječju knjigu 'Tonkica Palonkica' na beogradskome Sajmu knjiga te Nagradu 'Ivana Brlić Mažuranić' za ilustracije dječjih knjiga.

Prije sedam godina Jagoda Kaloper režirala je svoj prvi, ali i posljednji umjetnički film 'Iza zrcala' ili 'Žena u ogledalu', koji je osvojio T-HT nagradu.

U tom je video-radu, odabranom za program 'Sjećanje na divu' DHF-a održanom na njezin nedočekani 70. rođendan, kombinirala isječke iz filmova u kojima je glumila šezdesetih i sedamdesetih te kadrove u kojima je samu sebe snimila digitalnom kamerom iz ruke u reflektirajućim površinama.