KULTURNI VODIČ

Sve pozornice na obali su pune, ali ni Zagreb ne zaostaje: Kamo ovog i idućeg tjedna

31.07.2024 u 11:39

Bionic
Reading

Iako je većina kulturnih događaja razasuta po obali, i Zagreb nudi nekoliko zanimljivih zbivanja u prvom tjednu kolovoza. Pogledajte što se sve nudi u narednih nekoliko dana

Nihiloxica, Močvara, četvrtak 1. kolovoza

Jedan od najvažnijih modernih afričkih izvođača grupa je Nihiloxica, sastavljena od udaraljkaša iz Ugande i producenata elektroničke glazbe iz Engleske. Njihov glazbeni stil najlakše bi se mogao opisati udaraljkaškim technom, a poznati su po svojim beskompromisnim nastupima. Nihiloxica je postala najvažniji predstavnik afrofuturizma te organizatori koncerta najavljuju da će publika, ako ništa drugo, skinuti nekoliko kilograma plešući na ovu divlju muziku. I pritom uživati.

‘Glazba Nihiloxice ima sablastan, gotovo gotički prizvuk, s digitalnim sintesajzerima koji pucketaju i tutnje oko hipnotičkih ritmova‘, napisao je o ovoj grupi jedan od najvažnijih svjetskih glazbenih medija, portal Pitchfork.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Le Guess Whi

Nihiloxica će svoj nastup početi u 21.15, a prije i poslije njega posjetitelji će moći uživati u izboru najbolje glazbe iz aktualne world music produkcije. Organizatori koncerta su Hangtime Agency i Vrelo zvuka.

Le Grič, Grič, subota 3. kolovoza

U subotu 3. kolovoza počinje ovogodišnje izdanje malog i intimnog događanja Le Grič, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, koje svake godine priziva romantičan kolovoz u Zagrebu. Le Grič će se ponovno održavati svake subote u kolovozu od 19 sati na prekrasnoj šetnici s pogledom na zagrebačke krovove, smještenoj iza Muzeja grada Zagreba, povrh Radićeve ulice između Stuba Franje Buntaka i Zvjezdarnice.

Ako biste rado običan izlazak zamijenili neobičnim, od barova su vam draži parkovi, nepovratni ste spontani romantik ili jednostavno volite sve s pariškim štihom, onda je Le Grič baš za vas, kažu organizatori. Uz pogled na gradske krovove i zvukove ukulela, violine i gitare, čeka vas mali, ali slatki izbor vina i pjenušaca iz Zagrebačke županije, Slavonije, Istre i Dalmacije. Prošećite romantičnom stranom Zagreba i otkrijte da izlazak u park može biti fin!

Le Grič podržava Turistička zajednica grada Zagreba, a organizira Mali plac, koji stoji iza organizacije popularnog Malog piknika. Ulaz na ovu manifestaciju je slobodan, a u slučaju kiše, događanje se otkazuje i ponovno zakazuje za sljedeću subotu. Više informacija pronađite na stranici ovog događanja na Facebooku ili Instagramu.

Ljetna pozornica Tuškanac, bogat program u kolovozu

Program Ljetne pozornice Tuškanac već smo ekstenzivno najavili jučer. On donosi projekcije novih filmova, podsjetnik na klasike koje smo voljeli gledati te na filmove koji su obilježili godinu.

Konkretno, ovog tjedna ljubitelji visokobudžetnih holivudskih hitova mogu uživati u 'Twisteru 2', nastavku pustolovnog filma katastrofe o lovcima na uragane s karizmatičnim Glenom Powellom u naslovnoj ulozi, te 'Povedi me na Mjesec', screwball komediji s Channingom Tatumom i Scarlett Johansson i njihovoj romansi koja se odvija u pozadini svemirske utrke šezdesetih. S druge strane, svi koji su propustili seksi sportsku romansu 'Izazivači' Luce Guadagnina sa Zendayom, Joshom O’Connorom i Mikeom Faistom moći će nadoknaditi propušteno u idućim tjednima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Art Vista

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac premijerno ćemo gledati i regionalne filmove. Jedan od njih je 'Živi i zdravi', komedija crnogorskog redatelja Ivana Marinovića o djevojci koja večer uoči vjenčanja odluči da se ne želi udati. U glavnim ulogama su Tihana Lazović Trifunović, Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Bogdan. Tu je i 'Sunce mamino' Koste Đorđevića, komedija o odrastanju smještena na užareni beton beogradskih predgrađa, a prati snalažljivog mladića koji će pokušati napraviti sve ne bi li osvojio djevojku u koju je zaljubljen. Glavne uloge odlično su odigrali Pavle Čemerikić i Branka Katić, a ljetni soundtrack potpisuju Filip Mitović i Nipplepeople.

Blagajna se otvara sat i pol prije prve projekcije. Preporučujemo doći barem pola sata ranije kako bi se izbjegle gužve. Ulaznice je moguće kupiti i online. Više informacija o filmovima, programu i ulaznicama potražite na www.ljepotu.hr.

Ljeto u Splitu i Dubrovniku

Etablirane kulturne manifestacije na jadranskoj obali ulaze u svoj drugi mjesec. Iz programa Splitskog ljeta izdvajamo baletnu premijeru 'Gospođe Bovary' u koreografiji i režiji Valentine Turcu te produkciji Slovenskog nacionalnog kazališta Maribor, koja će se održati 2. kolovoza u 21 sat, a 6. kolovoza u intimnoj atmosferi stare crkvice sv. Jeronima u Kaštel Gomilici Matija Dedić zasvirat će Gibonnija i Arsena. Iduće pak subote, 10. kolovoza, na trajektu Oliver održat će se site specific predstava 'Priče s trajekta', nastala prema originalnoj autorskoj ideji redateljice Anice Tomić u koautorstvu s dramaturginjom Jelenom Kovačić i piscem Ivorom Martinićem. Uz predočenje ulaznice za predstavu posjetitelji će imati besplatan parking u splitskoj trajektnoj luci. Sve o Splitskom ljetu doznajte na njihovoj službenoj stranici.

Izvor: Društvene mreže / Autor: HRT

Kad je riječ o Dubrovačkim ljetnim igrama, i one danas i sutra donose domaću premijeru - predstavu 'Jimmy Ćorak' glumca i redatelja Matije Čigira. Koristeći žanr vesterna, on pripovijeda arhetipsku priču o sinu i ocu, o njihovoj fizičkoj razdvojenosti, ali unutarnjoj neraskidivoj povezanosti, o paradoksalnim potrebama sina da se s ocem istovremeno poveže i od njega separira, navodi se u opisu. U Dubrovniku će se idući tjedan održati i dva zanimljiva koncerta - u atriju Kneževa dvora u ponedjeljak 5. kolovoza nastupit će dubrovačka legenda Ibrica Jusić s programom 'Od Shakespearea do sevdaha', a dan poslije u istom prostoru zasvirat će Bach Consort Vienna, jedan od najvažnijih austrijskih baroknih sastava, uz podršku tenora Francisca Brita.

Špica šibenske koncertne sezone

Već u četvrtak 1. kolovoza nastupom zvijezde fada Marize započinje udarni tjedan koncertne sezone na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila. Ova portugalska umjetnica svoju je karijeru započela prije dva desetljeća, a u međuvremenu je nastupila na nekim od najprestižnijih svjetskih pozornica, uključujući parišku Olympiju, londonski Royal Festival Hall i njujorški Carnegie Hall. Nagrađivana brojnim platinastim albumima i priznanjima diljem svijeta, Mariza se ističe svojom autentičnošću i iznimnim glazbenim talentom. Njezin repertoar čvrsto je ukorijenjen u klasičnom i suvremenom fadu, a ponekad se proširuje uključivanjem kapskih morna te brazilskih i španjolskih klasika.

Dva dana kasnije na tvrđavi će nastupiti cijenjeni austrijski producentski i DJ dvojac Kruder & Dorfmeister. Već su više puta nastupili u Hrvatskoj, a 2018. i na šibenskoj tvrđavi, te slave 30. rođendan uz potpuni audiovizualni doživljaj i svoj prepoznatljivi downtempo zvuk. Koncert Krudera & Dorfmeistera je rasprodan.

Izvor: Društvene mreže / Autor: moon safari live

Dan nakon toga u istom prostoru zasvirat će veliki francuski bend Air, a na šibensku tvrđavu dolazi u sklopu turneje povodom 25. obljetnice legendarnog albuma 'Moon Safari'. Okosnica ovog benda, Nicolas Godin i Jean-Benoît Dunckel sedam godina su se bavili solo glazbeno-filmskim projektima. Sada su odlučili ponovo podgrijati jedan od najutjecajnijih albuma s kraja prošlog stoljeća, koji je dao hitove poput 'Kelly Watch The Stars', 'All I Need' i 'Sexy Boy'.

Ovaj mini festival na Tvrđavi sv. Mihovila zaključit će se 6. kolovoza koncertom Roisin Murphy, glazbene ikone čiji nas je sjajan show oduševio pretprošle godine na INmusic festivalu u Zagrebu, a Šibenik je uz njezin koncert ušao i u 2023. godinu. Više informacija o programu šibenskih tvrđava doznajte na njihovoj službenoj stranici.