PRINTANJE SKULPTURA

Svijet umjetnosti je otkrio 3D printer

25.07.2013 u 11:01

Bionic
Reading

S napretkom tehnologije stvari se mijenjanju i u svijetu umjetnosti te sve veći broj umjetnika u svome stvaralaštvu poseže za 3D printerima

U posljednjih pet godina 3D printeri omogućili su printanje najrazličitijih stvari, od pištolja do jabuke, a sada je i svijet umjetnosti uočio njihove prednosti.

Umjetnici koriste 3D pisače da bi konstruirali složena djela za koja bi im u prošlosti trebalo mnogo više uloženog truda, a 3D tehnologija otvara priliku muzejima za nove konzervatorske tehnike.

Trodimenzionalno printanje uvelike olakšava posao umjetnicima te su donedavno komplicirani oblici u raznim oblicima i veličinama sada vrlo lako izvedivi.

Objekti nastaju na osnovi digitalnih modela te printanjem tisuća slojeva materijala.

Umjetnik Frank Stella među prvima je koji su počeli koristiti 3D printere u svome radu. Prije nekoliko godina upotrijebio je 3D printer da bi proizveo dijelove od metala i smole za svoju seriju polikromatskih skulptura 'Scarlatti Kirkpatrick'.

Tehnologija je omogućila Stelli da postigne rezultat koji bi, služeći se tradicionalnim tehnikama, vrlo teško postigao, rekao je Ron Labac, kustos u Muzeju umjetnosti i dizajna u New Yorku.

Da je suvremena tehnologija sve popularnija među umjetnicima, potvrdio je i njujorški trgovac umjetninama James Fuentes, rekavši da je u posljednje dvije godine obišao više od 12 umjetničkih studija u kojima se rabe 3D printeri.

Ipak, još uvijek ih prati stigma te se takvi radovi povezuju s masovnom proizvodnjom.


Upravo masovna proizvodnja nadahnula je umjetnika Jona Monaghana koji je u suradnji s Muzejom umjetnosti Metropolitan učinio 3D skenove muzejskih izložaka te objavio podatke na internetskim stranicama muzeja. Dio muzejskog postava sada je dostupan za preuzimanje.

Tehnologija je otvorila vrata i za muzejske posudbe. Konzervatori tako imaju priliku izraditi prilagođene modele za ona djela koja su bila previše fragilna za transport te na izložbama diljem svijeta mogu biti prikazane vjerne replike.

Muzejski predmeti više nisu statični, već im je omogućena mobilnost, a pravi potencijal 3D tehnologije nedvojbeno će tek biti otkriven.