ODRŽIVA GLAZBA

Veganska hrana, toaleti u kompost, parkinga - nema: Ovako je izgledao povijesni ekokoncert Massive Attacka

28.08.2024 u 13:28

Bionic
Reading

Velike zvijezde kao što su Coldplay i Billie Eilish posljednjih godina intenzivno rade na smanjivanju zagađenja koje glazbena industrija nužno proizvodi. No nitko od njih nije otišao toliko daleko kao Massive Attack, legendarni britanski bend koji je u rodnom Bristolu održao, kako tvrde, prvi festival bez ugljičnog otiska

Festival po imenu Act 1.5, čije se ime odnosi na UN-ov klimatski sporazum iz 2015. o zaustavljanju globalnog zagrijavanja planeta ispod granice od 1,5 Celzijevih stupnjeva, održan je u Bristolu protekle nedjelje. Na njemu su, uz Massive Attack, nastupili irski folkeri Lankum, reper Killer Mike i umjetnica Samantha Morton.

Umjesto uobičajenih generatora na dizel, pozornice i sve štandove pogonili su veliki akumulatori na održivi pogon, a ujedno su punili potrošače električne energije u okolnim mjestima. U prostoru festivala, koji je posjetilo preko 30 tisuća ljudi, služila se samo veganska hrana, a sav otpad mogao se kompostirati. Isto će se nakon koncerta dogoditi s ekološkim toaletima.

Kako doći? Pješice, vlakom, autobusom...

Najveća inovacija bio je izostanak parkirališta za automobile. Umjesto toga, publika je na koncert mogla doći pješke ili javnim prijevozom, pojačanim s nekoliko izvanrednih noćnih željezničkih linija za druge dijelove zemlje. Do kolodvora u Bristolu posjetitelji koncerta prevoženi su besplatnim električnim autobusima, a lokalno stanovništvo imalo je prioritetni pristup kupovini ulaznica.

  • +3
Ekološki koncert Massive Attacka u Bristolu Izvor: Profimedia / Autor: Simon Chapman/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Nadamo se da će ovaj eksperiment dovesti do djelovanja u glazbenoj industriji, sektoru koji ima puno toga reći o klimatskim promjenama, ali nažalost ne čini mnogo po tom pitanju', rekao je Robert Del Naja iz Massive Attacka za BBC. Dodao je da su svjesni koliko su zagađivali u devedesetim godinama prošlog stoljeća, kad je popularnost benda bila na vrhuncu. 'Zato sad ovo radimo', kaže.

Istraživanje kojeg se malo tko drži

Prije pet godina Massive Attack je od Centra za istraživanje klimatskih promjena Instituta Tyndall naručio istraživanje u kojemu je izdan i niz preporuka za to kako pretvoriti koncerte u mjesta s niskim udjelom ugljika. Preporuke pokušavaju provesti u praksi, no razočarani su zbog toga što izvješće nije izazvalo pretjeran interes drugih izvođača i promotera.

'Većina njih kaže: 'Mi imamo vlastito izvješće', što je pomalo smiješno jer ta izvješća piše njihov tim. Frustrira nas također i to što je u proteklih 10 godina nastao velik broj nevladinih organizacija koje troše novac izrađujući nova istraživanja. Ne trebamo više obećanja. Ne trebamo uzeti više javnog novca da to učinimo. Istraživanje već postoji. Najbolje je provesti ga u djelo', kaže Del Naja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Stanislav Rastvorov

Među najpoznatijim izvođačima koji se pridržavaju preporuka Instituta Tyndall izdvaja se Coldplay. Oni su proveli plan od 12 koraka, među kojima su kinetički plesni podij i bicikli koji generiraju električnu energiju, te tvrde da je na posljednjoj svjetskoj turneji benda emisija ugljika smanjena za 50 posto.

Billie Eilish je pak svoj aktualni album 'Hit Me Hard and Soft' izdala u potpuno ekološkom pakiranju, a najavljeno je i da će prateća svjetska turneja slijediti preporuke Tyndalla.