REZULTATI EUROSTATA

Zagrepčani nisu baš najsretniji kulturnom ponudom u gradu

08.09.2016 u 15:00

Bionic
Reading

Eurostat, Statistički ured EU-a, istražio je kako su kulturnom ponudom zadovoljni građani glavnih gradova članica Europske unije. Od 28 metropola, građani Zagreba su se po svojem (ne)zadovoljstvu našli otprilike na sredini liste. Najzadovoljniji su pak građani Beča, u kojem se čak 97 posto ispitanih izjasnilo pozitivno o gradskoj kulturnoj ponudi, a najmanje su zadovoljni Maltežani odnosno stanovnici Vallette

‘Općenito govoreći, molimo vas da nam kažete jeste li vrlo zadovoljni, djelomično zadovoljni, djelomično nezadovoljni ili vrlo nezadovoljni s kulturnim ustanovama u vašem gradu, kao što su koncertne dvorane, muzeji, kazalište i knjižnice?’ pitali su statističari Eurostata u 2015. stanovnike 83 europska grada, među njima i 28 glavnih gradova članica Europske unije. U međuvremenu su obrađeni dobiveni odgovori te se pokazalo da postoje značajne razlike u zadovoljstvu s kulturnim ustanovama metropola (najpozitivnije ocjene svojih stanovnika je dobio Beč s 97 posto, najlošije Valletta s 34 posto), ali i da je većina stanovnika glavnih gradova EU-a zadovoljna radom kulturnih ustanova.

Najzadovoljniji kulturom u svojem gradu su, dakle, stanovnici Beča, a glavni grad Austrije slijede Helsinki, Prag, Stockholm i Kopenhagen. S izuzetkom glavnog grada Malte, već spomenute Vallette, svi ostali gradovi imaju više od 50 posto građana zadovoljnih kulturnim ustanovama grada. Glavni grad Hrvatske na 13. je mjestu - između Pariza i Vilniusa - te je 85 posto ispitanih izrazilo svoje zadovoljstvo kulturnim ustanovama Zagreba. U odnosu na isto pitanje iz 2012. to je skok za pet posto.

Nakon Vallette, kulturnim ustanovama svojeg grada najmanje su zadovoljni stanovnici Nikozije, Lisabona, Atene i Madrida. Zanimljivo je i da su stanovnici susjedne Ljubljane u proteklih nekoliko godina smanjili svoje zadovoljstvo gradskim kulturnim ustanovama - 2012. ih je 88 posto bilo zadovoljno, a 2015. taj je broj pao za šest posto.

Detaljnije informacije o ovom Eurostatovom istraživanju možete saznati na ovom linku