kod vukovara

Započeli radovi na izgradnji Arheološkog parka Vučedol

21.10.2024 u 16:15

Bionic
Reading

Potpisivanjem ugovora s izvođačem radova u ponedjeljak su započeli radovi na izgradnji, uređenju i revitalizaciji arheološkog lokaliteta Vučedol kod Vukovara, vrijedni 1,2 milijuna eura

U sklopu projekta predviđena je gradnja arheološkog parka, rekonstrukcija vučedolskog naselja i megarona na lokaciji Gradac, izgradnja planetarija, prateće komunalne i druge infrastrukture, uređenje okoliša i prostora za prezentaciju vučedolskog ratarstva i stočarstva, te drugih sadržaja, navela je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec.

Napomenula je kako je cilj izgradnje Arheološkog parka Vučedol doprinijeti gospodarskoj revitalizaciji i razvoju grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i šire regije kroz unaprjeđenje kulturne i turističke infrastrukture i ponude te kroz prezentaciju jedinstvene kulturne i povijesne baštine na području arheološkog parka.

Po njezinim riječima, nakon devet i pol godina od otvorenja Muzeja Vučedolske kulture, došlo se do faze nastavka radova na Vučedolu koji će biti okrunjeni arheološkim parkom.

Pozdravljajući početak radova, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kazao je kako će Grad Vukovar izgraditi okretište i parkiralište na istočnom izlazu te će izgraditi komunalno pristanište, a ukupna vrijednost tih radova iznosi 1.1 milijun eura.

'Raduje nas ovaj pomak koji se dogodio te konačno započinjemo radove na izgradnji Arheološkog parka Vukovar', rekao je Penava.

Po riječima državne tajnice u Ministarstvu kulture i medija, Dražene Vrselja, Vučedol je dio europske i svjetske baštine i u tom ga kontekstu treba promatrati jer ima ogromnu kulturno-povijesnu i tradicijsku vjernost. 'On je dragulj ne samo vukovarske nego i europske i svjetske baštine', kazala je Vrselja.

Također je rečeno kako Europski fond za regionalni razvoj financira s 66 posto radova.

Arheološki lokalitet Vučedol nalazi se pet kilometara od grada Vukovara i na njemu arheolozi istražuju kultura naroda koji su to područje naseljavali u razdoblju između 3500. i 2500. godine prije Krista.