karlovac

Filmu 'Niska trava' Davida Gaše Grand prix Dana hrvatskog filma

21.10.2024 u 13:10

Bionic
Reading

Dani hrvatskog filma svečano su zatvoreni u nedjelju dodjelom nagrada, a dobitnik Grand prixa je igrani film 'Niska trava' Davida Gaše

Gašo je rekao kako to nije očekivao jer je ove godine prikazan ogroman broj odličnih filmova. Nagradu je dodijelio veliki stručni žiri u sastavu Ivana Marinić Kragić, Jan Klemsche, Ana Bulajić Črček, Nino Kovačić i Barbara Nola, a u obrazloženju stoji da je dobitnik glavne nagrade 'kratkometražni film za višekratno gledanje' i da je 'neobičan, zaigran, apsurdno smiješan i granično nelagodan'. Producent filma 'Niska trava' je Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu. Fotograf na tom filmu Tin Ostrošić je također nagrađen, kao i autor glazbe Borna Maksan.

Nagradu za najbolju režiju dobila je Lea Vidaković za animirani film 'Obiteljski portreti', za najbolji scenarij Nebojša Slijepčević za film 'Čovjek koji nije mogao šutjeti', a taj film je nagrađen i Nagradom za etiku i ljudska prava. Za rad na filmu 'Obiteljski portreti' grupa autora nagrađena je za doprinos na području scenografije.

Za uloge u filmovima 'Čovjek koji nije mogao šutjeti' i 'Čopor' Marka Jukića nagrađeni su glumci Goran Bogdan i Paško Vukasović.

Ivana Pečinlić je dobitnica nagrade za najbolju montažu u filmu 'Moj trener' redatelja Tomislava Šobana, a Sofie Birch za oblikovanje zvuka animiranog filma Sunčane Brkulj 'Leptir'.

  • +5
Uručene nagrade najboljim autorima na 33. Danima hrvatskog filma Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Gašo je dobitnik Nagrade 'Jelena Rajković' koju Društvo hrvatskih filmskih autora i producenata namjenjuje redateljima do 30 godina jer je žiri 'prepoznao sposobnost autora da kroz pametnu scenarističku strukturu uniformnog ambijenta izvanredno dočaranog kadrovima jakog kontrasta i živih boja te pametnim humorom protkane prizore razigrano utka u koherentnu cjelinu koja stvara emocionalnu povezanost i predstavlja najveću snagu ovog jedinstvenog ostvarenja u hrvatskom prostoru'.

Glas Koncila dodjeljuje tradicionalno Nagradu 'Zlatna uljanica', a ove godine ju dobio film 'Žarko, razmazit ćeš dite' redatelja Milivoja i Veljka Popovića.

Nagradu publike s prosječnom ocjenom 4,89 dobio je film redatelja Silvestra Kolbasa 'Naša djeca".

Ove godine je u natjecateljskoj konkurenciji prikazano 39 filmova, a ukupno 124. Ovo je bilo 33. izdanje smotre i po prvi puta je održana izvan Zagreba.

Dani hrvatskog filma započeli su u četvrtak i odvijali su se u organizaciji Kina Edison.