Rižoto je poželjno jelo bez obzira na doba godine ili dio svijeta u kojem se nalazite, a evo nekoliko savjeta profesionalnih kuhara kako ga savršeno pripremiti
Osim što ga većina ljudi voli, rižoto je vrlo lako pripremiti i ne zahtijeva dugotrajnu pripremu. Može biti vrlo jednostavan i ukusan, posut tek s malo parmezana. To znači da za njegovu pripremu ne morate biti vrhunski kuhar te je gotov brzo skoro kao i tjestenina.
Možete se poigrati raznim okusima i kombinirati sve, od morskih plodova s povrćem, maslina ili rajčice, pa do piletine i raznih sireva.
Tajna dobrog rižota krije se u temeljcu. Što je temeljac kvalitetniji, rižoto će biti ukusniji. Najbolje je ako ste ga sami pripremili, ali može se kupiti i u trgovinama.
Pileći temeljac obično najbolje odgovara jelu poput rižota, ali neki kuhari kažu da je važnije da odgovara ostalim sastojcima koje ćete koristiti poput mesa ili povrća.
Da biste dobili dobru teksturu rižota, bitno je odabrati pravu rižu. Arborio riža (kratko zrno) jedna je od boljih jer sadrži najviše škroba. Kad arborio riži dodate tekućinu i miješate, škrob se oslobađa i stvara se kremasti sloj koji povezuje sastojke, a ne rade se grudice. Da zrna riže budu ukusna, a ne gnjecava, može pomoći baza soffritto od luka, češnjaka i maslaca. Riža se treba lagano miješati u soffrittu prije dodavanja tekućine jer on sprečava da riža postane gnjecava, ali ipak upije dovoljno temeljca.
Za pripremu rižota koristite široku tavu, a cijelo dno treba biti jednako grijano, piše magazin Taste i dodaje da će riža ipak najbolje ispasti u bakrenom loncu. Stoga uložite u njegovu kupovinu jer će vam dobro doći i za spremanje drugih delicija.
Temeljac zagrijte prije nego ga ulijete u rižu i držite ga toplim sa strane. Razlog tome je što hladan temeljac na vruću rižu uzrokuje da sredina zrna na kraju ostane tvrda i nekuhana. Količinu temeljca najbolje ćete procijeniti sami, a možete ga pomalo dolijevati dok riža ne postane kuhana i kremasta. Temeljac je bolje dodavati više puta nego staviti previše jer će rižoto biti gnjecav.
Uz temeljac možete dodati i malo bijelog vina. Crveno vino se ne preporučuje jer rižoto može imati gorkasti okus, a što god odaberete, na kraju mora biti kvalitetno. Poznato je da možete koristiti i rajčice. Bez obzira da li ste stavili vino ili rajčice, na kraju u rižoto stavite malo maslaca da ublažite kiselost. Od ulja je najbolji izbor maslinovo
Rižu ne morate kušati prije nego se kuha petnaestak minuta, a rižoto može biti gotov za 20 do 25 minuta. Poslužuje se čim je gotov, a osim parmezana možete staviti i svježi bosiljak.