Većina nas ne razmišlja previše o perilici posuđa, jednostavno ubacimo posuđe, deterdžent i uključimo pranje. No pravilnim korištenjem čuva se i perilica i posuđe
Prije stavljanja posuđa, trebali biste pogledati otkuda voda dolazi odnosno postoje li dva distributera vode ili samo jedan. Na taj način možete posuđe organizirati na najbolji način da bude čisto i neoštećeno. Također, ne zaboravite prilagoditi ciklus pranja, ovisno o tome što ste stavili u perilicu i koliko posuđa ima. Living je opisao kako pravilno posložiti posuđe te što se zapravo ne bi smjelo prati u perilici.
1. Posuđe od srebra i nehrđajućeg čelika treba biti odvojeno jer se njihovim dodirivanjem tijekom pranja događa kemijska reakcija zbog koje na srebru mogu ostati mrlje.
2. Lonci i tanjuri i trebaju biti stavljeni na donju policu zato što su tamo toplina i tlak vode najintenzivniji pa će se i bolje oprati.
3. Zbog boljeg prolaska vode oko posuđa, miješajte manje tanjure s većima.
4. Osjetljivo posuđe poput stakla i čaša uvijek treba ići na gornju policu da tijekom pranja nešto ne padne na njih.
5. Iz istog razloga postavite čaše i šalice u redovima između zubaca.
6. Staklene i porculanske zdjele idu u središte na gornjoj polici.
7. Ne natrpavajte perilicu posuđem jer jedan predmet može oštetiti drugi.
Što se ne smije prati u perilici:
- noževi: postat će tupi
- kositar, bakar, bronca: to će potamniti
- drvo: može se deformirati ili slomiti.
- lijevano željezo: izgubit će zaštitni sloj pa će zahrđati
- tanji lonci i tave: mogu se oštetiti
- pozlaćeni pribor za jelo: promijenit će boju
- porculan i kristal: delikatno je i može puknuti