Iako je tek sredina prosinca blagdanskom duhu i božićnom raspoloženju mnogi ne mogu odoljeti, a neki su se već bacili i na pečenje slasnih kolačića. I dok Barbara Kolar isprobava novi recept za božićne kekse, Karmela Vukov Colić otkrila je recept za božićni brownie koji će mnogi rado uvrstit na blagdanski stol
Premda do Božića ima još dva tjedna, oni koji uživaju u domaćim kolačima jako dobro znaju da je za uspjeh vrlo važna dobra priprema, a ponekada, kada se radi o novom receptu nije loše prije finala ga prvo isprobati.
Tako se radijska i tv-voditeljica bacila na isprobavanje novog recepta za slasne božićne keksiće, koji su joj, sudeći prema objavljenim fotografijama na njezinom Instagram Storyju i više nego uspješno ispali.
Barbara je ispekla tradicionalne zvjezdice, suhe keksiće koje rijetko tko može odoljeti. Njezina objava privukla je pažnju njezinih pratitelja koji su požurili tražiti od Barbare recept, koja je ona rado podijelila.
Ako i vi želite uživati u ovim slasnim keksima, slijedite Barbarin recept:
Potrebni sastojci:
- 100 g šećera
- 30 g bourbun vanilija šećera
- 1 puding od vanilije
- 220 g glatkog brašna
- Prstohvat soli
- 120 g maslaca
- 1 jaje i jedan žumanjak
Priprema:
Pomiješajte suhe sastojke, a zatim utrljajte maslac i dodajte jaje i žumanjak.
Umijesite glatko tijesto, a nakon toga ga umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na 30 minuta.
Tijesto razvaljajte na oštrom brašnu, izrežite zvjezdice, a potom pecite na masnom papiru 8 do 10 minuta na 180 stupnjeva.
Na svom Instagram profilu recept za slasni, čokoladni kolač, odnosno božićni brownie, podijelila je i Karmela Vukov Colić. Desert, 'nabrzaka' kolač s malo božićne čarolije, kako ga sama Karmela, mnogi će sigurno vrlo rado pripremati.
Potrebni sastojci:
- 1 jaje
- 2 pune žlice kiselog vrhnja
- 1 mali espresso
- 1 šalica šećera
- 1 vanilin šećera
- ½ žličice cimeta
- ½ šalice rastopljenog maslaca
- 1 žlica kaka
- 80 g otopljene tamne čokolade
- 1 šalica glatkog brašna
- Komadići bijele i tamne čokolade
- Komadići specualas keksa
Priprema:
Pomiješajte metlicom jedno jaje, dvije obilne žlice kiselog vrhnja, jedan mali espresso, jednu šalica šećera, jedan vanilin šećer i pola žličice cimeta.
Dodajte pola šalice rastopljenog maslaca, jednu žlicu kakaa i 80 g otopljene tamne čokolade.
Na kraju lopaticom umiješajte 1jednu šalicu glatkog brašna. Smjesom napunite četvrtasti (to je važno da se kolač dobro ispeče!) kalup pokriven papirom za pečenje.
Po vrhu pospite komadiće bijele i tamne čokolade i speculas keksa.
Kolač pecite na 160 stupnjeva, 15-18 minuta. Kolač mora biti čvrst po rubovima, ali još mrvicu 'živ' u sredini. Ohladite kolač i izrežite ga na 9 kocaka.