Juhe su sjajno rješenje za jesensko-zimske dane, divnog su okusa i prepune visokovrijednih nutrijenata prijeko potrebnih osobito sad kad smo još uvijek usred globalne pandemije
Recepta za juhu od ribe ima bezbroj, a verzija koja uključuje grdobinu, te plodove mora poput školjki, dagnji i kozica, posebno je bogatog ukusa.
Za to je zasigurno zaslužno i povrće koje se dodaje u ovu juhu poput mrkve, poriluka, luka i češnjaka, a aromatičnu notu dat će šafran.
Što je potrebno:
- 150 g školjki
- 150 g dagnji
- 150 g kozica
- 250 g grdobine
- 3 mrkve
- 3 poriluka
- 3 luka
- 1 češanj češnjaka
- 1 rajčica
- 1 žličica brašna
- malo šafrana
Priprema:
Na pari skuhamo 150 grama školjki i 150 grama dagnji. Dobro ih procijedite. Zatim ogulite 150 grama kozica. U litru i pol slane vode kuhajte 20 minuta glave kozica, kosti i glavicu 1/4 grdobine, 1 mrkvu, 1 poriluk i 1 luk, sve očišćeno i nasjeckano. Nakon tog vremena procijedite i sačuvajte juhu.
Satim ispržimo 200 grama grdobine, začinjene i prethodno uvaljane u brašnu, dodamo i kozice i pirjamo.
U međuvremenu, 1 češanj češnjaka, 2 glavice luka, 1 rajčicu, 2 poriluka i 2 mrkve nasjeckamo i sve pirjamo na ulju u poklopljenom loncu na laganoj vatri.
Na vrh dodajte 1 žlicu brašna kako bi juha bila dalo juhi više gustoće, zalijte s 1 čašom bijelog vina, prokuhajte i dodajte povrće u juhu.
Stavite malo šafrana, kuhajte još 10 minuta i dodajte ribu.
Poslužite! I dobar tek.