RECEPT

Bakalar iz pećnice s umakom od peršina

26.04.2011 u 14:10

Bionic
Reading

Kako ga ne bismo jeli samo na dane kada se posti, bakalar smo u ovoj modernoj i ukusnoj varijanti s peršinom i pinjolima odlučili uvesti i na ne-blagdanski jelovnik! Sigurni smo da će vam se svidjeti ovaj pomalo neuobičajeni način spremanja te toliko ukusne ribe

Potrebni sastojci:

1 kg fileta bakalara
500 g krumpira
6 listova svježeg bosiljka
1 mrkva
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
6 žlica sjeckanog peršina
6 fileta slanih inćuna
1 žlica kapara
20 g pinjola
30 g sušenih vrganja
100 ml bijelog vina
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol i papar

Priprema:

Prije svega krumpir stavimo u lonac s hladnom vodom i, kada zavri, kuhamo na srednje jakoj vatri oko 20 minuta.
Kuhane krumpire izvadimo iz vode i ostavimo da se ohlade, a potom ih ogulimo i narežemo na tanke ploške. Za to vrijeme sušene vrganje namočimo u hladnoj vodi i, kada omekšaju, ocijedimo ih.

U vatrostalnu posudu ulijemo malo maslinovog ulja, preko njega složimo ploške krumpira i malo posolimo. Preko krumpira stavimo filete bakalara, začinimo solju i paprom, prelijemo s malo maslinovog ulja i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, 20 minuta.

Za to vrijeme u sjekač stavimo luk, mrkvu, češnjak, vrganje, sjeckane slane inćune, kapare, pinjole, nekoliko listova svježeg bosiljka, sjeckani peršin, ulijemo bijelo vino, tri žlice maslinovog ulja te sve izradimo u jednoličnu smjesu. Potom ribu iz pećnice odozgo prekrijemo pripremljenim umakom, stavimo peći još 15 minuta u pećnicu na istu temperaturu i poslužimo.

Recept je preuzet sa stranice Crochef.hr