Ako vam je ljeti nezamislivo uživati u klasičnim juhama uz prethodno preznojavanje u kuhinji, zašto ne biste isprobali tradicionalni španjolski hladni gazpacho?
Što kažete na gazpacho? Riječ je o ukusnoj juhi koja se ne konzumira topla, već hladna, a svoje korijene vuče iz Andaluzije.
Iako je vjerojatno najpoznatija varijanta ove juhe omiljene na Mediteranu ona od rajčice, danas postoje tisuće njih, podjednako ukusnih, a osobito su popularne tijekom ljetnih mjeseci.
Isprobajte ovaj zeleni osvježavajući napitak od graška i špinata i bit ćete oduševljeni bogatstvom okusa.
Osim toga, ova ukusna juha je iznimno zdrava jer grašak spada u skupinu mahunarki poznatih po svojem visokom sadržaju vlakana, ali i antioksidanata, koji pomažu u sprječavanju oštećenja stanica i preranog starenja, te je dobar izvor biljnih proteina, dok je špinat prepun vitamina i minerala te također vlakana i antioksidanata...
Sastojci:
600 grama špinata (može i smrznutog)
400 grama graška
2 zelene paprike
2 krastavca
3 češnja češnjaka
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol, papar
Priprema:
Špinat i grašak skuhajte i ostavite da se ohlade. Ogulite krastavac, češnjak i zelene paprike pa ih nasjeckajte.
Pomiješajte sve sastojke u blenderu, dodajte vodu i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Posolite i paprite te ostavite u hladnjaku nekoliko sati prije posluživanja. Ni ne sumnjamo u to da će vas zeleni gazpacho oboriti s nogu svojim osvježavajućim okusom, a sve to bez preznojavanja u kuhinji po najvećim vrućinama. Dobar tek.