Britanski znanstvenici i nutricionisti demistificirali su priču oko bijelog kruha potvrdivši da je važan izvor vitamina i minerala, pokazala je nova studija
Istraživanje koje je provela Britanska organizacija nutricionista odbacuje upozorenja posljednjih desetljeća da bijeli kruh uzrokuje napuhnutost, da može pospješiti alergiju na pšenicu i debljanje.
Umjesto toga, oni tvrde da standardni bijeli kruh sadrži važne vitamine i minerale.
Znanstvenica dr. Aine O’Connor rekla je: 'Zdravstveni radnici moraju srušiti mitove. Kruh je vrlo važan izvor hranjivih tvari.' Dodala je i da, unatoč padu konzumacije kruha, Britanija i dalje ima najveći problem pretilosti u Europi, što znači da ne treba kriviti kruh.
O'Connor je rekla da ni alergije nisu porasle premda mnogi ljudi krivo smatraju da nisu tolerantni na pšenicu zbog svega što čuju i čitaju o kruhu.
Istraživanje iz 2012. pokazalo je da ljudi koji jedu puno bijelog kruha i tjestenine imaju duplo veći rizik od srčanih bolesti, nego ljudi s uravnoteženijom prehranom.